Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Obligationer/middag: Mangel på risikoappetit sender renten ned

Appetitten på de mere risikoprægede papirer er marginal fredag middag, hvor investorerne fortrækker at søge over i de mere sikre papirer som statsobligationer.

Det er med til at betyde faldende statsrenter, og herhjemme er facit ved middagstid, at renten på den toneangivende tiårige statsobligation ligger i 0,81 pct. Det er 3 basispoint lavere end torsdagens slutniveau. Billedet med rentefald ses også i resten af Europa, hvor der er faldende statsrenter i lande som for eksempel Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Sverige.

Usikkerheden blandt investorerne skyldes de fortsat faldende oliepriser samt endnu et negativt overraskende nøgletal fra Kina, der skaber yderligere bekymringer for den ellers så fremadstormende økonomi. Fredag morgen var det de kinesiske bankers nyudlån, som faldt overraskende i december. Det viser tal fra de kinesiske myndigheder ifølge Bloomberg News.

I løbet af fredagen kommer der på nøgletalssiden en opgørelse over det amerikanske detailsalg for december. Her venter økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg et fald på 0,1 pct. på månedsbasis. Renset for bil- og benzinsalget er forventningen et løft i salget på 0,2 pct. på månedsbasis.

- Detailsalget fra USA i december er ugens vigtigste nøgletal, fordi privatforbruget skal trække væksten i USA, vurderer seniorøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank i en skriftlig kommentar.

- Det bliver dog ikke i december, hvor rapporterne om julesalget har været noget skuffende, og hvor faldet i benzinprisen og bilsalget også trækker ned. Det varme vejr dæmpede også amerikanernes lyst til at shoppe vintertøj.

- Det svage salg er lidt bekymrende i forhold til, at butikkerne opbyggede store lagre i tredje kvartal, og vi risikerer, at de skruer ned for indkøbet. Overordnet er vi dog ikke så bekymrede - jobvæksten lover godt for indkomstvæksten, benzinpriserne er svinelave - cirka 3,5 kr. literen - og forbrugerne har sparet en del op, fortsætter Jyske Banks seniorøkonom.

Derudover venter der fredag en opgørelse over Empire Manufacturing-indekset for januar, hvor indekset ifølge økonomerne vil stige til minus 4,00 fra minus 4,59.

Senere præsenteres der desuden en statistik over den amerikanske industriproduktion i december. Økonomerne venter ifølge Bloomberg News, at produktionen faldt med 0,2 pct. på månedsbasis i julemåneden.

Nøgletalsdagen rundes af med en opgørelse af tillidsindekset fra University of Michigan for januar samt forretningslagrene i november.

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

BRANCHENYT
Læs også