Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danske aktier i største dyk siden sommer

Danske aktier sendt til tælling i fredagens handel.

Der var travlhed hos de danske aktiehandlere fredag. Foto: Jens Dige

Langt størstedelen af de danske aktier endte fredag med at gå på weekend iklædt røde farver, som var med til at presse det danske C20 Cap-indeks ned med 3,6 pct. til 943,56.

Nedturen førte tankerne tilbage til august sidste år, hvor bekymringer for den kinesiske økonomi samt store kursdyk for aktierne i Kina spredte sig som ringe i vandet på de finansielle markeder - og herunder det danske aktiemarked, der dengang ikke kunne undgå at blive ramt.

I fredagens handel var det imidlertid de fortsat faldende oliepriser, som stjal fokus og styrede retningen, vurderede Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Blandt eliteaktierne herhjemme var der - uden selskabsnyt - drøje hug til vindmølleproducenten Vestas, som endte 7,5 pct. lavere i 408,90 kr.

Ifølge Martin Munk kunne fredagens fald blandt andet skyldes, at Vestas-aktien i forvejen er meget volatil, og at den efter et stærkt 2015 kan have været relativt højt prissat.

- Men fredagens fald skal formentlig forklares med, at aktien er energirelateret, påpeger Martin Munk med henvisning til den i øjeblikket pressede energisektor.

Modsat i toppen af C20 Cap-indekset fandt man TDC, der endte 0,5 pct. højere i 33,97 kr. Teleselskabet nød godt af et par løftede anbefalinger fra Nordea og Royal Bank of Canada.

Imens var samtlige andre eliteaktier i minus, heriblandt A.P. Møller-Mærsk, der faldt 4,4 pct. til 7765 kr. og efterhånden i et stykke tid har lidt under prisfaldet på olie. Derudover valgte Barclays og Jyske Bank fredag at skære deres kursmål for Mærsk-aktien. Begge banker har dog stadig positive anbefalinger af aktien.

De bratte fald på aktiemarkederne fik investorerne til at benytte fredagen til at søge over i de mere sikre papirer som statsobligationer, hvilket var med til at sende renterne lavere.

Herhjemme gik den toneangivende tiårige statsobligation på weekend med en rente på 0,79 pct. Det var 5 basispoint lavere end torsdagens slutniveau, hvor renten endte i 0,84 pct.

I løbet af fredagen kom der flere nøgletal fra USA, hvor det mest imødesete var det amerikanske detailsalg for december. Det viste sig fra sin skuffende side.

Salget bakkede med 0,1 pct., hvilket svarede til økonomernes forventninger ifølge Bloomberg. Til gengæld var salget noget værre end ventet, hvis bilsalget blev pillet ud.

- Salget blev trukket ned af faldende benzinpriser og varmt vejr, der fik kunderne til at vælge den nye vinterfrakke fra. Det svagere salg er også bekymrende, fordi butikkerne opbyggede store lagre i tredje kvartal, påpeger Kim Fæster, seniorøkonom i Jyske Bank.

BRANCHENYT
Læs også