Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Europa/aktier: Nyt oliedyk sendte aktierne til bunds

Der var kun én vej for de europæiske aktiemarkeder i fredagens handel - og det var ned. Facit blev således, at alle de ledende aktieindeks sluttede i rødt terræn på ugens sidste handelsdag, hvor stor nervøsitet gjorde sig gældende.

Bekymringen var afspejlet i det paneuropæiske Stoxx 600-indeks, som sluttede 3 pct. lavere i 329,21. Det var samtidig laveste indeksniveau i et års tid. På børserne i London, Paris og Frankfurt faldt de ledende aktieindeks mellem 2,1 og 2,6 pct.

Den sure stemning på aktiemarkederne kom blandt andet af investorernes nervøsitet for den globale vækst samt de fortsatte olieprisfald. En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, kostede fredag eftermiddag 29,42 dollar. Det er et væsentligt dyk i forhold til sommeren 2014, hvor prisen lå på over 100 dollar per tønde.

Olieprisfaldet gik ud over flere olieeksponerede selskaber, heriblandt det franske olie- og gasselskab Total, som dykkede 3,3 pct. til 37,6 euro, mens oliegiganten Royal Dutch Shell faldt 4,6 pct. til 17,83 euro.

Uden for energisektoren fik detailkæmpen Carrefour klø, efter at selskabet ellers havde leveret salgsvækst i fjerde kvartal og stort set levede op til analytikernes forventninger med sit kvartalsregnskab ifølge Bloomberg News. Carrefour-aktien endte 1,5 pct. lavere i 24,6 euro.

Den tyske bilproducent Volkswagen gik 5,4 pct. tilbage til 120,6 euro oven på nyheden om, at selskabet sidste år tabte markedsandele i Europa. Volkswagen har mistet terræn til flere konkurrenter, siden det i september kom frem, at selskabet har svindlet med test af dieselemissioner.

BRANCHENYT
Læs også