Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsoversigt: Mere risikolyst gav aktie- og rentestigning

De finansielle markeder herhjemme var tirsdag præget af mere risikolyst i forventning om mulige nye lempelsestiltag fra Kina.

Men blandt aktierne fik Novozymes et ordentlig gok i nødden efter et regnskab i morgentimerne, der efterlod investorerne med dårlig smag i munden.

Stemningen var ellers generelt til den positive side på børserne i Europa, inklusive København, efter at mange reagerede på lidt skuffende nøgletal fra den kinesiske økonomi.

- Det har givet spekulation om yderligere tiltag fra centralt hold i Kina for at stimulere økonomien, og det har været med til at bidrage positivt både på de asiatiske børser og i Europa, forklarer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje til Ritzau Finans.

Den øgede risikolyst gav en fremgang på 1,4 pct. til C20 Cap-indekset, der dermed nåede 955,45 point. Og mens 19 af 20 aktier i indekset steg, var der grumme klø til Novozymes.

Enzymproducenten blev straffet på børsen for et regnskab, der bød på lidt skuffende resultater og en nedjustering af de langsigtede vækstmål. Enzymkoncernen havde et fjerde kvartal med en svagere udvikling på både top- og bundlinjen, end analytikerne generelt havde forventet.

Men også de nedjusterede vækstambitioner, som nu lyder på 6-7 pct. årligt fra 2017 til 2020, mod tidligere 8-10 pct., vejer tungt i vurderingen af regnskabet, og et aktietilbagekøbsprogram på 2 mia. kr. er ikke nok til at kompensere.

Novozymes nåede at ligge mere end 13 pct. lavere i dagens løb, men fik dog lidt genrejsning og sluttede med et fald på 8,5 pct. til 268,50 kr.

I toppen af C20 var der derimod ingen slinger i valsen for Vestas, der varmede sig på en anbefaling fra Bank of America, som har placeret den danske vindmølleaktie på topanbefalingslisten "Europa 1". Aktien steg 6 pct. til 441,20 kr.

På obligationsmarkedet var den større appetit på mere risikable investeringer også på dagsordenen for hovedparten af investorerne. Risikolysten svingede dog i takt med store op- og nedture for olieprisen.

Herhjemme endte det med endnu et lille løft i den toneangivende tiårige statsrente til 0,81 pct. Det var 1 basispoint mere end slutfacit mandag, hvor renten også var kravlet et enkelt basispoint højere.

Dagen startede med øget risikoappetit takket være de økonomiske data fra Kina, der gav mange i markedet forventninger om nye støttetiltag fra den kinesiske stat. Det var med til at give et opsving i olieprisen, som styrkede investorernes appetit på mere risikable papirer og dermed pressede renterne op i Europa.

Da olieprisen til gengæld vendte om midt på dagen og næsten udslettede hele dagens stigning, slog renterne også bak, inden morgenens retning blev genfundet i mildere tempo sidst på eftermiddag.

Kinas BNP-data viste den laveste vækstrate, målt på årsbasis, i et kvart århundrede. Der var også data for detailsalget og industriproduktionen for december fra Kina, som var lidt svagere end ventet.

BRANCHENYT
Læs også