Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Europa/aktier: Oliebranchen i knæ efter yderligere prisfald

Trængslerne for de europæiske olieselskaber fortsætter onsdag, hvor prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, daler 2,3 pct. til 28,11 dollar.

Det får investorerne til at sælge ud af aktierne hos olieproducenter- og leverandører, og samlet set falder underindekset for olie- og gasselskaberne i det brede europæiske Stoxx 600-indeks ned med 3,8 pct.

På børsen i Oslo falder boreriggeselskabet Seadrill med 16,6 pct., og det gør aktien til det mest faldende blandt Europa Stoxx 600-selskaberne. Tidligere på dagen har Bank of America-Merrill Lynch ifølge Bloomberg News nedjusteret anbefalingen af selskabets aktie til "underperform".

Aktiehug er der også til det britiske olieselskab Tullow Oil, som falder 7 pct. De store olieselskaber BP og Shell falder ligeledes 2,6 pct. og 5,7 pct.

Shell har onsdag morgen leveret foreløbige regnskabstal for fjerde kvartal, og olieprisfaldet gør stort indhug i overskuddet.

Shell venter, at overskuddet justeret for engangsposter vil lande mellem 1,6 og 1,9 mia. dollar svarende til mellem 11 og 13 mia. kr. i fjerde kvartal. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet et overskud omkring 1,8 mia. dollar, mens resultatet i samme periode sidste år nåede op på hele 3,3 mia. dollar.

Shells regnskabstal giver samtidig et indblik i, hvor store summer der forlader branchen som følge af olieprisfaldet.

Eksempelvis har Shell i 2015 reduceret sine driftsomkostninger med 4 mia. dollar, og i 2016 ventes yderligere besparelser på 3 mia. dollar, skriver Market Watch. I alt 10.000 arbejdspladser vil i 2015 og 2016 blive lukket ned hos Shell og BG Group, som Shell er på vej til at overtage.

Også det norske selskab Statoil falder - og lå på et tidspunkt onsdag morgen under 100 norske kr., hvilket er det laveste i 11 år, skriver avisen Dagens Næringsliv. Onsdag middag falder selskabets aktie 5 pct. til 100,20 kr.

Ser man bort fra olieselskaberne er der onsdag også fokus på den britiske pubgigant JD Wetherspoon, som for anden gang inden for kort tid advarer om, at kædens indtjening kommer til at falde som følge af stigende udgifter til medarbejderne.

Selskabets grundlægger og formand, Tim Martin, er utilfreds med, at mindstelønnen for timelønnede fra april vil blive hævet yderligere til 7,20 pund i timen for ansatte over 25 år. Ifølge ham vil det bidrage til "betydelig usikkerhed" i branchen og udsætte pubber for en ulempe over for supermarkeder.

Selskabets aktie daler onsdag med 7,7 pct. til 622,50 pence på børsen i London.

BRANCHENYT
Læs også