Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Aktiemarkederne sprudler efter ny melding - og olien følger med

Én mand kan tage æren for, at aktierne skyder i vejret fredag. Olieprisen er igen kravlet over vigtig grænse.

Investorer i både Europa og Asien er i hopla fredag. Her en glad børshandler i Frankfurt. Foto:  Frank Rumpenhorst/picture-alliance/dpa/AP Images

En enkelt bemærkning fra en meget magtfuld herre er nok til at vende den dårlige stemning på børser verden over.

Investorer i både Europa og Asien er fredag i festhumør og har sendt kurserne i vejret. Det danske C20 Cap-indeks er steget med 2,4 pct. og får følgeskab af bl.a. Dax 30-indekset i Tyskland og børsen i Oslo.

Selv de kronisk uberegnelige aktiemarkeder i Kina har for en gangs skyld mere travlt med at købe end sælge.

Manden, der kan tage æren for kursfesten, er præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi. Det mener Jyske Banks seniorstrateg, Ib Fredslund Madsen.

Torsdag signalerede Draghi, at ECB er klar til sænke renten og skrue op for seddelpressen for at komme den lave inflation og finansielle uro til livs.

»I en situation, hvor aktiemarkederne totalt har mistet følingen med virkeligheden, bliver en sådan melding straks grebet,« siger Ib Fredslund Madsen.

Siden finanskrisen har stimulans fra centralbankerne været enormt vigtig for udviklingen på aktiemarkederne. Ifølge Ib Fredslund Madsen er investorerne nærmest mere optaget af, hvad Mario Draghi gør, end hvordan væksten i Europa udvikler sig.

»Centralbankerne har aldrig haft så megen magt som nu. Det, der begyndte som en redningsaktion efter finanskrisen, er nu blevet en afgørende faktor for de finansielle markeder,« siger Ib Fredslund Madsen, der mener, at Draghi nu har givet endnu et »hurtigt fiks« til de nervøse investorer.

ECB-præsidenten har ikke lovet at gribe ind. Meldingen er, at ECB »revurderer« sin pengepolitik frem mod sit næste rentemøde i marts. Men det er rigeligt, mener investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

»Ved at signalere øget årvågenhed og analyse guider Draghi investorerne fænomenalt godt. Han køber sig ikke kun mere tid til at se, om de ekstraordinært lave oliepriser bider mere fast, men sender det klare signal, at han holder øje med tingene,« siger han.

Seniorstrateg i Nordea Tine Choi Danielsen mener, at meldingen fra ECB var »lige præcis det, der skal til, for at vende den negative stemning, som har præget 2016 indtil videre.«

Det gode humør på aktiemarkederne er også smittet af på oliepriserne, der stiger markant fredag. En tønde råolie fra Nordsøen koster igen over 30 dollars pr. tønde efter et prishop på over 4 pct.

Den amerikanske råolie, WTI-olie, er steget til cirka samme pris, på trods af at nye tal viser en større ophobning af olie på amerikanske lagre end ventet.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også