Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsoversigt: Aktier og renter fulgte hinanden ned

Stigende oliepriser hen på eftermiddagen gavnede især Mærsk-aktierne, som steg til tops blandt de danske eliteaktier. Men med den tunge Novo-aktie i markant tilbagegang kunne et fald C20 Cap-indekset ikke afværges.

Indekset sluttede dagen i 975,4 eller 1,4 pct. lavere en slutniveauet onsdag aften.

Ved dansk lukketid var prisen på Nordsøolien, Brent, steget 3,2 pct. til 34,17 dollar per tønde efter rygter om en mulig beskæring i olieproduktion fremsat af Rusland, men afvist af Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec. Parallelt hermed steg Mærsk-aktierne med 2,1 pct. til 8550 kr. for B-aktiens vedkommende.

Heller ikke i resten af Europa formåede den overraskende stigning i olieprisen at løfte de toneangivende indeks i plus. Ikke mindst fordi finansaktierne trak den anden vej.

- Vi kan jo kikke rundt og bare se, at finans er lidt presset for øjeblikket. Bare se på vores egen finansaktier. Og i Europa ser du fald på 5,5 pct. for Deutsche Bank, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank.

Danske Bank-aktien faldt torsdag 1,9 pct. til 178,70 kr., mens Nordea-aktien faldt 2,2 pct. til 67 kr.

Heller ikke pharma-aktierne var i trivsel i Europa torsdag. Pharma-indekset i det europæiske Stoxx 600-indeks var ved dansk lukketid faldet 3,7 pct. Og i dårligt selskab med de europæiske pharma-kolleger tabte Novo Nordisk 3,3 pct. til 372,20 kr., mens Genmab gik 2,9 pct. tilbage til 841 kr.

TDC, der også var onsdagens bundprop, sluttede helt i bunden af C20-indekset med et fald på 5,2 pct. til 29,95 kr. Det skete i forlængelse af onsdagens kapitalmarkedsdag, hvor telekoncernen fremlagde en revideret strategi og nogle mere skrabede udbytteambitioner.

På obligationsmarkedet blev et lille rentefald på 2 basispoint i den indledende handel torsdag morgen udvidet i løbet af eftermiddagen, mens obligationshandlerne fordøjede blandt andet lidt svage amerikanske nøgletal som supplement til skuffende tal fra eurozonen tidligere på dagen.

Ved lukketid var renten på den danske toneangivende tiårige statsobligation på små 0,68 pct. - et fald på 3 basispoint over dagen.

Dermed fulgte den danske rente udviklingen på obligationsmarkederne i blandt andet Frankrig og Tyskland.

Udgangspunktet for torsdagens handel var, at den amerikanske centralbank onsdag aften indikerede, at en ventet ny renteforhøjelse til marts muligvis må vige for en fortsat afdæmpet økonomisk udvikling.

Siden kom europæiske nøgletal for den økonomiske tillid i eurozonen. Den faldt i januar til 105,0 fra 106,8 måneden før, mens økonomerne havde ventet en mildere tilbagegang til 106,4 ifølge et estimat fra Bloomberg.

Hen på eftermiddagen skuffede amerikanske tal for ordreindgangen på varige forbrugsgoder med et fald på 5,1 pct. på månedsbasis i december ifølge den foreløbige opgørelse. Der var ventet fald på 0,7 pct.

BRANCHENYT
Læs også