Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

2015 blev stærkt år for børsintroduktioner

262 virksomheder gik på børsen i Europa i 2015, viser en ny undersøgelse. Det er det næsthøjeste antal siden 2007.

2015 blev et godt år på de europæiske børser med det næsthøjeste niveau af børsintroduktioner siden 2007. Foto: Colourbox

Et stærkt 4. kvartal var med til at sikre et højt niveau for børsintroduktioner i 2015. I alt gik 262 virksomheder på de europæiske børser sidste år, hvilket er det næsthøjeste antal siden 2007, viser en opgørelse fra rådgivningsvirksomheden PwC's IPO Watch. Det skete, selv om krisen kradser i Kina, og kurserne svinger mere end normalt.

»Der blev skruet godt op for niveauet i 4. kvartal. Det vidner om, at såvel virksomheder som investorer har vænnet sig til de store kursudsving, som ligger højere end det, vi har set i de seneste år,« siger ekspert i børsnoteringer Jens Otto Damgaard, der er partner i PwC, i en pressemeddelelse.

Sammenlagt havde sidste års børsintroduktioner en værdi af 71,5 mia. dollars, og de store børsintroduktioner var spredt ud over Europa. Den største fandt sted i Spanien, hvor der blev rejst 4,8 mia. dollars, da lufthavnsoperatøren Aena gik på børsen.

For 4. kvartal var det den hollandske bankkoncern ABN AMBRO, der løb med førstepladsen, da der blev rejst 4,1 mia. dollars.

Selv om dampen er gået lidt af børsen i London, er det stadig her, de fleste børsintroduktioner finder sted. Sidste år blev det til 74 børsintroduktioner til en værdi af 19,8 mia. dollars mod 112 børsintroduktioner i 2014 til en værdi af 27,9 mia. dollars.

»Vi ser fortsat de fleste børsintroduktioner i London, selv om den engelske børs ikke har opretholdt sit sædvanligt høje niveau. London har oplevet et dyk, der har sendt aktivitetsniveauet ned under niveauet for både 2013 og 2014,« forklarer Jens Otto Damgaard

I 2016 forudser Jens Otto Damgaard, at dampen vil blive holdt oppe, selv om uroen på det kinesiske aktiemarked kan få bestyrelserne til at slå bremserne i. Investortilliden er sund, og pengepolitiske lempelser fra ECB kan være med til fastholde aktiviteten.

»Investortilliden og børsaktiviteten i Europa er positivt stimuleret af det økonomiske miljø i Europa, de lave oliepriser samt en relativt svag euro, og det tegner positivt for børsnoteringer i 2016 - også i Danmark,« siger Jens Otto Damgaard.

BRANCHENYT
Læs også