Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olieprisdyk åbner for gylden investering: Få 9 pct. i rente

Det er muligt at få en attraktiv rente på obligationer, hvis man tør satse lidt.

Siden olieprisen begyndte at kollapse, er den rente, man kan få ved at købe højt forrentede virksomhedsobligationer, skudt i vejret. Foto: AP Photo/Gregory Bull, File.

Priskollapset på olie har skabt en attraktiv investeringsmulighed, som storbanken Nordea nu anbefaler bredt til alle sine kunder.

Det drejer sig om virksomhedsobligationer med lav kreditvurdering, såkaldte high yield bonds, der i dag giver en gennemsnitlig rente på 9 pct.

Den høje rente skyldes, at der er tale om obligationer med høj risiko for konkurser og misligholdt gæld. Bl.a. fylder den hårdt pressede energisektor, der lider under de lave oliepriser, en del af det pågældende obligationssegment.

»Investorerne har krævet en solid merrente for at påtage sig risikoen ved at investere i denne type virksomhedsobligationer. Til gengæld bliver de rigeligt kompenseret,« siger Nordeas seniorstrateg, Tine Choi Danielsen.

Virksomheder kan udstede obligationer for at skaffe penge til f.eks. drift og investeringer. Metoden er særligt udbredt i USA, hvorimod europæiske virksomheder er mere tilbøjelige til at låne penge i banken.

Så høj er renten på risikable obligationer
  • Nordea inddeler højt forrentede virksomhedsobligationer i et globalt indeks, amerikansk indeks, europæisk indeks og emerging markets-indeks.
  • Renten på de enkelte indeks varierer. F.eks. giver det europæiske indeks ”kun” en rente på 5,7 pct., mens det amerikanske giver 9,4 pct. i rente.
  • Nordea anbefaler en overvægt at højt forrentede virksomhedsobligationer.
  • Energisektoren fylder 10 pct. af segmentet for højt forrentede virksomhedsobligationer.

Siden olieprisen begyndte at kollapse, er den rente, man kan få ved at købe højt forrentede virksomhedsobligationer, skudt i vejret.

Det skyldes især udsigten til flere konkurser i oliesektoren, der får sværere ved at betale af på deres gæld til investorerne.

Nordea forventer, at konkursraten inden for højt forrentede virksomhedsobligationer vil være 4-5 pct. i det næste år.

»Men selv når man modregner det tab, som konkurser giver, har investorerne udsigt til et afkast på 5-8 pct. Det er meget attraktivt i det lavrentemiljø, vi befinder os i,« siger Tine Choi Danielsen.

Hun påpeger, at virksomhedsobligationer med høj kreditvurdering, såkaldte high grade bonds, kun giver en rente på 1,3-3,6 pct., afhængigt af om de er europæiske eller amerikanske.

Skal man putte sine penge i risikable virksomhedsobligationer, kræver det imidlertid en smule is i maven.

»Renten er høj nu på grund af udviklingen i olieprisen. Hvis den dykker til f.eks. 20 dollars pr. tønde, kan vi blive negativt overrasket over antallet af konkurser. Og det vil ramme investorerne,« siger Tine Choi Danielsen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også