Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Markedsrapport: Aktiemarkederne lod følelserne få frit løb

I sidste øjeblik fik det amerikanske aktiemarked rettet den bøjede ryg en smule, men alt i alt var aktiemarkederne mandag blodrøde og nerverne flossede i både Europa og USA.

Handlerne på den amerikanske børs havde svært ved at lure, præcist hvor langt ned aktierne skulle falde. Foto: AP/Richard Drew

Glasset var ikke bare halvt tomt på de finansielle markedet mandag - det var et papbæger med hul i bunden.

De største kursmassakrer fandt sted i Europa, men USA gik ikke fri.

»Det er ikke nok, at prissætningerne er faldet ganske betydeligt og indtjeningen ikke har været så ringe endda - stemningen er meget dårlig, og der er ikke ret meget gennemsigtighed lige nu. Det er skræmmende,« som Francois Savary så trist opsummerede det over for Bloomberg sidst på mandagen. Han er investeringschef i Prime Partners.

Det amerikanske aktiemarked sluttede med et fald på 1,4 pct. for det toneangivende S&P 500's vedkommende. Det var relativt billigt sluppet og blev trukket op i de sidste par timer, hvor energiselskaberne rettede sig.

Forklaringen på den negative stemning skal findes i flere, meget overordnede ting, og derfor varsler flere analytikere, at medturen kan fortsætte nogen tid endnu.

For det første forsøger markedet at finde ud af, hvordan det er fat med den amerikanske økonomi. Hvis renterne er på vej op, sælger mange ud af aktierne. For det andet spøger Kina, fordi ingen ved, om den lave vækst spreder sig til hele Asien. For det tredje vejer den lave oliepris fortsat tungt i investorernes vurdering af markedet.

Det blev anskueliggjort af gasselskabet Chesapeake, der er så hårdt ramt af den lave oliepris, at det ifølge Reuters' anonyme kilder har bedt rådgivere om at undersøge en evt. rekonstruktion. De forlydender fik aktien til at tordne ned med 50 pct. for derefter at rette sig betydeligt, da selskabet afviste, at det arbejder for en egentlig konkurs.

I alt er 40 energiselskaber gået ned under den lave oliepris.

De massive aktiefald begyndte i Europa, hvor børserne slog den ene rekord efter den anden. Det samlede toneangivende paneuropæiske indeks Stoxx Europe 600 faldt 3,5 pct. Grækerne trak ned, hvad det marked kunne, med et fald på 7,9 pct., og det sendte indekset i Athen ned på det laveste niveau siden 1990.

Danmark holdt sig ikke tilbage med et samlet fald i C20 cap-indekset på 5,43 pct. til 904,78. Det er det største fald for indekset, der blev konstrueret i 2011 for at lægge låg på Novo Nordisks ellers alt for voldsomme tyngde.

Der var ingen kursstigninger blandt C20-aktierne; de største prygl tog biotekaktierne Bavarian Nordic og Genmab, der opererer i en branche, der traditionelt betragtes som højrisikabel. Samlet blev der savet 87 mia. kr. af alle C20-aktiernes kursværdi.

Denne uge er tæt besat med regnskaber, og ifølge Jon Abakka fra Handelsbanken er stemningen sådan, at en skuffelse vil blive nådesløst straffet.

Den vilde stemning på aktiemarkedet fik mange europæiske investorer til at søge i sikkerhed i bl.a. danske statsobligationer.

Det fik renten på den 10-årige danske statsobligation til at falde fra 0,59 pct. fredag aften til 0,52 pct. mandag aften.

BRANCHENYT
Læs også