Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Aktienedturen fortsætter: »Frygten for en global recession er reel«

Særligt udviklingen i USA vækker bekymring, mener analytikere. Onsdag venter et vigtigt møde.

Mandag nærmest kollapsede det danske C20 Cap-indeks med et historisk fald på 5,4 pct. Tirsdag fortsætter nedturen overalt i Europa. Foto: Frank Rumpenhorst/picture-alliance/dpa/AP Images

Uroen på de globale finansmarkeder er så alvorlig, at den truer med at smitte af på verdensøkonomien.

Sådan siger flere aktieanalytikere, der ser stadig mere bekymret på de kursfald, som har ramt børser verden over.

Mandag nærmest kollapsede det danske C20 Cap-indeks med et historisk fald på 5,4 pct., og tirsdag fortsætter nedturen overalt i Europa.

Men det er ikke længere olieprisen, der er den store synder, lyder det.

»Indtil nu har olien og aktierne fulgt hinanden op og ned, men er nu afsporet fra hinanden. Olieprisen er blevet lidt mere stabil, mens aktierne fortsætter nedad. Det er frygten for recession, som fylder mest,« siger Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

En recession betyder nedgang i den økonomiske vækst.

Særligt udviklingen i USA, der er en af de vigtigste motorer for den globale vækst, vækker bekymring. Den seneste tid har USA afleveret nøgletal, der bl.a. indikerer faldende aktivitet i servicesektoren og et stigende antal nytilmeldte ledige.

»Niveauet er ikke alarmerende, men retningen er bekymrende. Frygten er, at dette er starten på noget langt værre,« siger Frank Øland Hansen og afviser, at vi skulle være på vej mod en ny finanskrise.

»Men vi er bekymret for, at aktiepanikken kan smitte af på realøkonomien. At den f.eks. får forbrugerne til at holde på pengene,« siger Frank Øland Hansen.

Chefstrateg Henrik Drusebjerg fra investeringsbanken Carnegie mener, at recessionsspøgelset fylder alt i investorernes hoved.

»Og det er en reel frygt. Nøgletallene er forværret, og der er tvivl om, hvad centralbankerne gør. Vil Federal Reserve hæve renten? Kan Den Europæiske Centralbank levere varen? Og er den kinesiske centralbank ved at lægge op til en stor devaluering af sin valuta?« siger Henrik Drusebjerg.

»Når der samtidig er halvslatten vækst globalt set, skaber det panikagtige tilstande,« siger han.

Henrik Drusebjerg ser frem mod et møde onsdag i den amerikanske kongres, hvor Fed-chef Janet Yellen giver en status på USA’s økonomi.

»Hvis noget kan sætte en prop i aktieuroen, er det Yellens tale,« siger Henrik Drusebjerg.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også