Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Vild regnskabsdag præger børsen - Mærsk får store tæsk

Der bliver fuld blæs på fondsbørsen onsdag. Tre C20-selskaber har nye regnskaber på banen - og Scandinavian Tobacco Group har gjort sin entré.

De seneste dage har C20 Cap-indekset fået kursklø. Spørgsmålet er, om det fortsætter onsdag. Foto: Thomas Borberg

På en dag med skrækregnskaber fra flere af de tunge drenge og debut til en dansk tobakskæmpe er aktiehandlen nu skudt i gang på Københavns Fondsbørs.

Fokus er især rettet mod hårdt pressede A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg samt tobaksfirmaet Scandinavian Tobacco Group, der onsdag morgen gjorde sin entré på børsen.

Det toneangivende C20 Cap-indeks åbnede morgenen i plus og ligger først på formiddagen til en stigning på 2,5 pct.

Mærsk B-aktien bliver straffet med et fald på over 6 pct., mens Carlsberg stiger over 3 pct.

Scandinavian Tobacco Group stiger 1 pct. fra åbningen. Den danske tobaksvirksomhed har indtaget børsen med en udbudskurs på 100 kr., der således værdisætter virksomheden til 10 mia. kr.

Timerne forud for børsens åbning har været hektiske.

Først på morgenen afleverede bryggerikoncernen Carlsberg et årsregnskab med alvorlige skønhedspletter. Et kæmpe oprydningsarbejde, nedskrivninger for 8,7 mia. kr. og faldende ølsalg betød, at Carlsberg kom ud af 2015 med et underskud før skat på 1,7 mia. kr.

Meget grimmere ser det ud for A.P. Møller-Mærsk. Den lave oliepris har tvunget Mærsk til at nedskrive sin olieforretning med 17 mia. kr., og overskuddet i koncernen er dykket med 84 pct.

For at gøre ondt værre skal Mærsk-aktionærerne forberede sig på et endnu dårligere resultat i 2016, lyder advarslen fra ledelsen. Det får onsdag morgen investorer til at flygte mod nødudgangen.

Transportkoncernen DSV derimod har stilsikkert kørt sit regnskab for 2015 hjem. Det blev også offentliggjort onsdag morgen og viser et rekordoverskud på 2 mia. kr. DSV-aktien stiger med over 5 pct.

Også medicinalvirksomheden Lundbeck har aflagt et stærkt årsregnskab. Det bliver belønnet af investorerne, der har sendt Lundbeck-aktien op med 13 pct.

De seneste dage har frygt og bæven taget pusten fra både de danske og europæiske aktier. Milliarderne er trillet ud af C20 Cap-indekset, der lukkede mandag med et fald på 5,4 pct. – og tirsdag med et fald på 2,4 pct.

Den overordnede bekymring er de lave oliepriser, der fortsat truer med at trække tæppet væk under energisektoren - og få bagudrettede konsekvenser for banksektoren.

Derudover er investorerne bekymret for væksten i Kina og bange for, at den amerikanske økonomi er ved at tabe den fart, der er så vigtig for det globale opsving.

BRANCHENYT
Læs også