Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Formuepleje: Aktiemarkederne er drevet af psykologi og frygt

Foto: AP Photo/Richard Drew

Efter syv dages uafbrudt fald i det store ledende aktieindeks i Europa og herhjemme ligger indeksene i store plusser onsdag formiddag og bryder dermed den røde spiral.

Og det viser, at markederne i højere grad er drevet af nervøsitet, frygt og psykologi end af reelle fundamentale nyheder.

Det siger Otte Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, om det løft, som aktiemarkederne onsdag er inde i.

- De fald, vi så mandag og tirsdag, er nu vendt rundt. Det vi har set i den her uge har i høj grad været præget af risikoaversion og nervøsitet - måske ligefrem frygt. Og at tidevandet nu er vendt viser, at de finansielle markeder i høj grad er drevet af psykologi frem for reelle nyheder, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, ligger onsdag til en stigning på 4,4 pct. i indeks 922,6, hvilket vil være den højeste stigning på en enkelt dag i indeksets mere end fire år lange historie, hvis det holder dagen ud.

Også de store europæiske børserne er i plus med stigninger på 1 pct. på børsen i London, mens DAX-indekset i Frankfurt og børsen i Paris stiger med omkring 2 pct.

- Markedet kigger frem mod den tale, som den amerikanske centralbanks chef, Janet Yellen, holder i eftermiddag i Kongressen. Et af punkterne, der også skaber usikkerhed i markedet, er, at man ser en opbremsning i nøgletallene, der skal drive den globale vækst. Samtidig har den amerikanske centralbank en forventning - indtil i dag i hvert fald - at renten skal stige op mod fire gange i år. Markedet forventer dog, at renten kun stiger en gang til efteråret, siger Otte Friedrichsen.

Aktiestrategen peger på, at for mange rentestigninger kan slå væksten i stykker. Derfor vil man se på, hvad Yellen siger om både den amerikanske og den globale økonomi. Og om der er ændringer fra centralbanken på synet på antallet af rentestigninger.

- Fastholder Janet Yellen, at der vil komme fire rentestigninger i år, vil det påvirke negativt. Men det har jeg meget svært ved at se, at hun vil komme ud og sige, siger aktiestrategen.

- Hun vil ikke lukke døren for en rentestigning i marts - men hun kommer blandt andet til at sige, at hun er opmærksom på volatiliteten, og at man allerede kan se finansielle stramninger i USA, siger han.

Otto Friedrichsen påpeger, at det er en fortsættelse af de positive takter, som amerikansk økonomi har vist gennem længere tid, der skal trække verden ud af den usikkerhed, der hersker i øjeblikket.

BRANCHENYT
Læs også