Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Heftig optur på dansk aktiemarked

En håndfuld danske C20-selskaber fører an med store stigninger mandag formiddag.

Arkivfoto: Finn Frandsen.

Positive amerikanske nøgletal og en markant styrkelse af den kinesiske valuta, yuan, har givet danske aktier en drømmestart på ugen.

Mandag formiddag er eliteaktierne i C20 Cap-indekset steget med 4 pct. Bedst er ugen begyndt for FLSmidth, Danske Bank, Novo Nordisk, Pandora og Mærsk, der alle er steget med godt 5 pct.

Overalt i Europa er børserne klædt i grønt. Blandt andet er det tyske Dax-indeks oppe med 2,5 pct, mens CAC40-indekset i Paris er steget med 2,2 pct.

Også børserne i Asien har åbnet mandagen med store kursstigninger.

Det er især den kinesiske centralbank, som kan tage æren for investorernes gode humør.

Centralbanken har netop styrket den kinesiske valuta markant over for dollaren, hvilket har dulmet frygten for en devaluering, forklarer seniorstrateg Tine Choi Danielsen, Nordea.

Samtidig viser nye nøgletal, at detailsalget i USA stiger mere end forventet. Det indikerer, at de amerikanske forbrugere både har ammunition til at øge forbruget og ikke er blevet nervøse for faldet i aktiekurserne.

Særligt privatforbruget i USA er afgørende for det spæde globale opsving.

Senere på dagen kan præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, løfte smilebåndene hos investorerne endnu mere, hvis han leverer en beroligende tale, der udviser tiltro til de europæiske banker.

Den seneste uge har frygten for en ny bankkrise i Europa fået næring af nervøse investorer og frembragt grimme mindelser om gældskrisen i 2011.

Flere eksperter vurderer imidlertid, at frygten er overdreven.

BRANCHENYT
Læs også