Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor steg Japan rekordhøjt: »Dårligt nyt er godt nyt«

Økonomien skrumpede med 1,4 pct. - men aktierne steg med 8 pct. Seniorstrateg fra Nordea forklarer hvorfor.

Sidste uge faldt det japanske Topix-indeks med 13 pct. - mandag steg det med 8 pct. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Den samlede japanske økonomi skrumper endnu en gang, valutaen stiger og renten er allerede i minus. Alligevel åbnede Japans børser ugen med de største kursstigninger på én dag siden 2008 for de japanske aktier.

8 pct. steg det japanske Topix-indeks inden handelsdagen sluttede i Tokyo. Det mere kendte Nikkei-indeks steg med over 7 pct.

For begge indekser er det den største stigning på en enkeltdag siden september 2008. Og forklaringen er altså underligt nok de ellers dårlige nyheder om, at den japanske økonomi skrumpede med 1,4 pct. sidste år.

»Investorerne opfatter dårligt nyt som godt nyt. De dårlige nøgletal øger nemlig spekulationerne om understøttelse af markedet fra den japanske regering,« forklarer Tine Choi, seniorstrateg i Nordea.

Den japanske centralbank, Bank of Japan, har ellers sat renten i minus i forvejen. Men investorerne tror altså på endnu flere indgreb i markedet.

»Vi har været inde i en årrække, hvor centralbankerne har drevet aktiemarkederne. Så hver gang der er kommet et dårligt nøgletal, så har investorerne spekuleret i lempelse fra centralbankerne,« siger Tine Choi.

Men modsat tidligere skal den japanske regering gøre sig mere umage med sit indgreb i denne omgang for at leve op til investorernes forventning.

»En sænkning af renten gør det ikke af sig selv. De må have lært af Den Europæiske Centralbank at kombinere med at opkøbe obligationer. De har allerede et kæmpestort opkøbsprogram, og de kan udvide det mere,« siger Tine Choi.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også