Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Investorer gemmer kæmpebeløb på sidelinjen: »Det kan skubbe aktierne op«

De store porteføljemanagere ligger inde med de største pengebeholdninger siden 2001, viser ny opgørelse.

Aktiemarkederne dirrer fortsat af nervøsitet, men når det vender, er de store investorer klar til at slå til, lyder det. Foto: Frank Rumpenhorst/picture-alliance/dpa/AP Images

De store investorer er klar til at kaste masser af kontanter ind på aktiemarkederne, når den finansielle uro aftager.

Inden for både aktier og obligationer ligger de store porteføljemanagere inde med de største pengebeholdninger siden 2001, viser en ny opgørelse fra finansieringsfirmaet Merrill Lynch.

Det kan være med til at kickstarte opturen på aktiemarkederne, vurderer to chefstrateger.

»Når investorerne ligger inde med så mange penge, betyder det, at hvis vi ser tegn på vækst, så kan den nuværende bedring på aktiemarkedet fortsætte,« siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA.

Andelen af investorer med en overvægt i kontanter er på 5,6 pct., viser tal fra Bank of America. Det er også højeste niveau siden 2001.

Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank, kalder det »et rigtig godt udgangspunkt,« at de store porteføljemanagere ikke er fuldt investeret, men har ”friske” penge i arsenalet.

»Når de ligger inde med flere penge, end de har lyst til, er økonomiske sundhedstegn en alle tiders chance for at komme ind i markedet igen. Det kan skubbe aktierne op,« siger Frank Øland Hansen.

Det er frygten for recession i USA, opbremsning i Kina og bekymring for, at centralbankerne er ved at løbe tør for pengepolitiske redskaber, som har fået investorerne til at trække penge ud af aktiemarkederne.

Ifølge Henrik Henriksen bliver de mange penge på sidelinjen kun kastet ind i kampen, hvis nyhedsstrømmen fra de store økonomier som USA og Kina for alvor vender til det bedre.

Samtidig skal Den Europæiske Centralbank, ECB, signalere yderligere lempelser og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, skrue ned for antallet af planlagte rentestigninger, lyder hans vurdering.

»Samlet set vil de globale aktiemarkeder løfte sig henover året, og der er plads til positive overraskelser, fordi der ikke er indregnet de store forventninger i f.eks. aktiekurserne. Men man bør trimme sine forventninger i forhold til 2015,« siger Henrik Henriksen.

En af de største udfordringer for den globale økonomi og aktiemarkederne er truslen om en kommende recession i verdens største økonomi, USA.

Efter en række skuffende nøgletal er der dog små tegn på bedring, ifølge PFA, der peger på pæne tal for detailomsætningen i januar og gode arbejdsløshedstal.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også