Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Her er de fire punkter, investorerne skal holde øje med i Kina

Kursfaldende i Kina vil fortsætte en tid endnu, mener aktieekspert.

Foto: AP

Siden sommer er de ledende kinesiske aktieindeks i Shanghai og Hong Kong dykket med fantomfart.

Fredag steg aktierne for en sjælden gangs skyld i Kina. Indekset i Shanghai steg med 1 pct., mens Hong Kong-indekset steg med 2,52 pct. Begge indeks er dog fortsat nede med henholdsvis 44,93 pct. og 31,92 pct. siden toppen. Spørgsmålet er, om fredagens stigning indikerer, at bunden er ved at være nået.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, tror ikke, vi er nået til vejs ende med kursfaldene. Men han har en række bud på, hvad investorerne skal holde øje med for at spotte bunden på aktienedturen.

  1. Hvis den kinesiske stat for alvor vil lave en kvantitativ lempelse, vil de hamre renteniveauet helt i gulvet. Det er værd at holde øje med. Der kommer flere rentenedsættelser, men det er ikke ensbetydende med at renterne falder så meget, at det vil have en tilstrækkelig effekt. Udfordringen er, at den kinesiske valuta er under pres; valutareserveren svinder, og det sætter grænser for ,hvor meget der kan stimuleres ad den vej.
  2. Hold øje med en pludselig og markant acceleration af nedturen i form af meget store kursfald inden for meget kort tid, som kan signalere en kapitulation.
  3. Forholdet mellem A og H aktier – de selvsamme aktier som handles i Kina/Kina og i Hong Kong er fortsat i uligevægt med en indeksværdi på 138 pct. Det vil sige, at de aktier, som handles i Kina/Kina (Shanghai/Shenzhen), er 38 pct. dyrere end de tilsvarende aktier i Hong Kong. Selv om der kan være gode grunde og årsager til forskellen, er det næppe foreneligt med en markedsstabilisering, at der fortsat eksisterer en så stor forskel. Under nedturen fra 2008-2014 bundede aktierne ud ved en AH indeksværdi på 90.
  4. En af de mere langsigtede stabilisatorer er, om myndighederne kan få genskabt tilliden hos investorerne. Det er et tidsmæssigt langskud og ikke en faktor, som man skal sætte sin tillid til. Transparens er ikke historisk et stort og stærkt aktiv i Kina. Det er givetvis i det lys man skal se sidste weekends fyring af chefen for det kinesiske finanstilsyn.

Hvis man som dansk investor ikke investerer i Kina, er de kinesiske aktiers udvikling ifølge Per Hansen ikke noget, man bør lad sig skræmme af.

»Jeg tror ikke de kinesiske aktier er meget vigtige for de globale aktiemarkeder og på samme måde heller ikke en stærk indikator for den kinesiske økonomi. Det estimeres at op til 10 pct. af kineserne er aktive i aktiemarkedet, og selv om det er markant, er det ikke et alarmerende højt tal, når man samtidig har in mente, at kineserne de seneste 25 år har haft opsparingskvoter på 15-25 pct. årligt. Kineserne har gemt på kistebunden til dårligere tider,« siger Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også