Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sådan tjener du på olieaktiernes comeback

Stigninger i den lave oliepris har givet øjeblikkeligt udslag på olierelaterede aktier, men der er stadig faldgruber for investorerne.

Efter at have været under 30 dollars tønden, banker olien nu igen på til at koste 40 dollars. Det giver store udsving på de relaterede aktier. EHRBAHN JACOB

Efter i lang tid at have ligget omkring 30-dollars mærket, er olieprisen nu begyndt stige. Det har med det samme hevet olierelaterede aktier med sig op.

Eksempelvis fordoblede norskbaserede Seadrill, der driver offshore boreplatforme, sin aktieværdi på børsen i USA før weekenden. Firmaets norske aktie har åbnet mandag med en yderligere stigning på over 50 pct. på børsen i Oslo.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, handler stigningerne udelukkende om, hvor investorerne regner med, olieprisen skal hen. Den hurtige stigning skyldes, at mange, der havde spekuleret imod olieprisen ved at handle kort, nu igen tror på højere oliepriser.

At handle kort

Når en investor låner aktier og straks sælger dem i håb om at kunne købe dem tilbage til en lavere pris, når de skal leveres tilbage til ejeren.

Hvis aktien som forventet er faldet i værdi, har spekulanten dermed indtjent differencen og tjent penge på faldende aktie på bekostning af aktiens ejer.

Kilde: Investopedia

Se de aktuelle oliepriser hos Bloomberg

»Det illustrerer hvor meget gambling, der er i dette her. Det handler om, at prisen er på vej op eller som minimum har fjernet sig fra 10-20 dollars scenariet. Nu kigger investorerne i stedet på 40-50 dollars, så alibiet for at handle kort forsvinder,« siger Per Hansen.

Selv et lille fald kan have stor betydning for forventningsdannelsen. Så det er afgørende, hvordan olieprisen bevæger sig på kort sigt.

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Men selvom billedet på oliemarkedet nu er vendt på hovedet, og pilen peger op, så er det ikke sikkert, at kursfesten fortsætter for Seadrill og andre olierelaterede aktier.

»Det afhænger helt og holdent af olieprisen. Hvis den falder inden for de næste to uger, vil det have en dramatisk effekt på underleverandører,« siger Per Hansen.

Der er dog konkrete råd at hente fra investeringsøkonomen, i forhold til hvordan investorerne skal forholde sig til de olierelaterede aktier.

»Forventer du, at olieprisen falder 3-5 dollars, skal du gå ud af olieinvesteringer. Hvis du forventer, den stiger langsomt, er det ikke sikkert, der er mere at hente i underleverandører. Så kan du i stedet kigge på en aktie som Mærsk, der har et break-even i olieproduktionen på 45-55 dollars,« siger Per Hansen.

»Forventer du derimod, at olieprisen stiger med yderligere 10-15 dollars, som vil betyde en ende i dommedagsscenarierne, så vil der være meget mere at hente i underleverandører,« siger Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også