Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Spekulanter holder olieprisen i et jerngreb

Voldsom spekulation i olie har afgørende betydning for prisen.

Olieprisen befinder sig i øjeblikket i et teknisk modstandspunkt, og alle venter på, om den skal stige eller falde. Foto: Liu guoxing/AP

Det er ikke kun udbud og efterspørgsel, der afgør olieprisen. Prisen bestemmes i høj grad af spekulanter, og i øjeblikket holdes den i et jerngreb omkring 40 dollars pr. tønde. Bevæger prisen sig derunder, kan det sætte ny gang i et voldsomt prisfald. Stiger prisen derover, kan det for alvor gå stærkt opad.

De 40 dollars har udviklet sig til et teknisk modstandspunkt, som alle holder øje med.

»Alle, der handler med olie, sidder i øjeblikket og holder øje med prisen. Går man længere tilbage, vil man kunne se, at de 40 dollars ofte har været et modstands- eller et støttepunkt. Og når den ligger i den pris, skaber det nervøsitet. Og så bliver det en selvopfyldende profeti,« siger seniorstrateg i Nordea, Tine Choi Danielsen.

Det er nemlig ikke kun oliespekulanter, der er nødt til at reagere. Virksomheder, der forbruger olie, er simpelthen også nødt til at handle.

Derfor er en pris på 40-42 dollars netop et niveau, som kan vende markedspsykologien. Det skyldes ifølge senioranalytiker i Jyske Bank, Kristian Foged Schmidt to ting:

  • At den tidligere bund for olieprisen i august 2015 lå omkring de 42 dollars.
  • At trendlinjen har været faldende fra august og frem til i dag til 40 dollars.

»Disse to omstændigheder skaber tilsammen det, vi vil kalde et ”modstandsområde” – altså et område hvor markedet naturligt vil bremse op og foretage et realitetstjek. Det er faktisk det vi netop ser i øjeblikket,« siger Kristian Foged Schmidt.

Hvis niveauet brydes, ændrer spillereglerne omgående.

»Køberne har overtaget og kursen vil bevæge sig mod næste modstandsområde. Hvis markedet handler tæt med et kraftigt modstandsniveau/støtteniveau på et tidspunkt hvor der annonceres en vigtig markedsbegivenhed, er bruddet ekstra signifant. Det kunne f.eks. være, hvis der kom en aftale om at fryse produktionen,« forklarer Kristian Foged Schmidt.

Prisen på olie aftales ofte lang tid før, en eventuel handel finder sted. Det skyldes bl.a., at de selskaber, der har brug for olie, af hensyn til deres budgetter og risiko i øvrigt er nødt til at gardere sig mod pludselige prishop.

I løbet af 2014 og 2015 har der været voldsom spekulation, men i begyndelsen af 2016 er mange af disse positioner lukket.

Der skal formentlig ikke meget til at få olieprisen i bevægelse, og i Jyske Bank ser tegn man på en stigning.

Fredag kom der amerikanske data for antallet af olieboreplatforme, og de viste et nyt fald til all-time-low (siden 1975).

»Dette burde få olieprisen til at stige, men udtalelser fra Iran har trukket modsat. Brent-olieprisen befinder sig pt. i et kraftigt modstandsområde. Et brud opad åbner mod 50-55 dollars pr. tønde, alternativt skal vi gense 35-36,« lyder vurderingen fra seniorøkonom, Kim Fæster.

BRANCHENYT
Læs også