Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Børsmæglere vil have penge for analyser af små selskaber

Der skal mere gang i handlen med fondsbørsens mindste selskaber - og det ville hjælpe, hvis de betalte børsmæglerhusene for at udarbejde rapporter om dem, mener Børsmæglerforeningen.

Børsmæglerforeningen vil have små selskaber til at betale for analyser. Foto: Colourbox

Der er slet ikke nok interesse for at investere i fondsbørsens mindste aktier - og den træge handel står i vejen for flere små børsnoteringer.

Derfor skal der i langt højere grad åbnes for, at de små selskaber betaler børsmæglerhusene for at udarbejde rapporter om dem, foreslår Børsmæglerforeningen i en rapport offentliggjort i forbindelse med foreningens årsmøde.

For store, børsnoterede selskaber er der nemlig nok interesse fra investorside til, at det kan betale sig for bankernes analytikere at dække aktierne - men det gør sig ikke gældende for de små selskaber, der derfor må betale, hvis de vil have en dækning der kan skabe øget handel.

At den model også skifter kundeforholdet for analytikerne fra investorer til selskaberne bør ikke udgøre en interessekonflikt, lyder det fra Børsmæglerforeningens formand, Carnegie-direktør Claus Gregersen, i et interview.

»Det er en problematik i, at fordi der ikke bliver handlet så meget i den her slags selskaber, så er det svært for bankerne at retfærdiggøre at bruge ressourcer på analyser af dem. Vi ser gerne en professionel interesse, og derfor mener vi at der bør være et samarbejde mellem virksomhederne og bankerne om at få lavet analyser,« siger Claus Gregersen, der understreger at sådanne analyser på grund af lovkrav vil være uden købs- eller salgsanbefalinger og kursmål, i modsætning til de investor-baserede analyser.

Er der ikke en indbygget interessekonflikt i at bankerne så tjener selskabet snarere end kundernes formål?

»Ikke så længe det står klart for investor, at det forholder sig sådan. Så må man jo gøre op med sig selv som investor, hvilken objektiv værdi man mener det har – men jeg mener, at det vil have en værdi, fordi bankerne jo har en integritet og vil skrive hvad de har lyst til, uanet hvad virksomheden så vil have dem til at skrive,« siger Claus Gregersen.

International har CFA Institute, der administrerer den tungeste internationale analytiker-titel, CFA, ellers i sit magasin kaldt virksomheds betalte rapporter for »fyldt med potentiale for interesse-konflikter

Rapport-typen er i dag nærmest ikke brugt herhjemme, men dukkede dog op i december. Her betalte Sparekassen Sjælland Sydbank for dels at udarbejde en rapport om perspektiverne i bankens børsnotering med titlen »Sparekasse med kurspotentiale når medvinden i dansk økonomi tiltager«, og dels for at stabilisere aktien i den første måned på børsen og efterfølgende tage en market maker-rolle.

BRANCHENYT
Læs også