IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Investorer bakker op om app mod hudkræft

Læger, forskere og it-udviklere er gået sammen om at udvikle en app, der skal tjekke for hudkræft.

IT
Ny app tjekker dine modermærker for dig.  Foto: Jens Dresling

Nu kan man snart spare sig for køen i venteværelset, når man vil have tjekket modermærker hos lægen. Med den nye app SkinScan bliver det nemlig muligt at klare den første konsultation med sin smartphone. Firmaet bag er det serbiske TeleSkin, men færdigudviklingen og lanceringen kommer til at foregå i Danmark.

»Danmark er det land i verden, som har tredjeflest tilfælde af modermærkekræft, så det giver god mening for os at udvikle produktet her. Investeringerne, vi har fået, skal bruges til at få vores produkt i markedet og styrke vores team har i Danmark. For eksempel leder vi stadig efter danske læger til projektet,« fortæller manden bag det hele, serbiske Zeljko Ratkaj. 

Idéen er så god, at TeleSkin har fået to mio. kr. for den i Europas største vækstkonkurrence i fjor, da Next Step Challenge fandt sted i Danmark. Og efterfølgende er yderligere seks mio. kr. rullet ind fra venturekapitalinvestorer, hovedsageligt fra Danmark.

 

Læs også
Evan Spiegel, født i 1990, grundlagde Snapchat sammen med  Reggie Brown og Robert Murphy. I dag optræder Spiegel som adm. direktør for selskabet. Foto: Jae C. Hong/AP
screen-2[1].jpg

Bag app’en sidder et team med mere end 30 års erfaring inden for hudkræft; det er læger, forskere og it-udviklere. Den virtuelle lægehjælp forventes at ryge på markedet i løbet af første kvartal i 2015.

Den fungerer sådan, at hvis man er bekymret for et modermærke, finder man sin smartphone frem, tager et billede af det og sender det af sted til en server. Mens den analyserer billedet, svarer man på to spørgeskemaer; et om modermærkets størrelse og et om modermærkets udvikling.

Lidt efter tikker der en computergenereret besked ind. Den fortæller dig, om dit modermærke er typisk eller atypisk. Ser det ikke ud, som det skal, får man en personlig lægevurdering over telefonen. Den forklarer, hvad der er galt og opfordrer derefter enten til, at man går til lægen eller bliver ved med at holde øje med modermærket hver 30. eller 60. dag. Og telefonen skal nok minde dig om, når du skal scanne igen.

De seneste seks mio. kr., der er blevet investeret i SkinScan kommer fra SEED Capital, der er en af de største venturefonde i Danmark. Danske Welfare Tech Invest og en serbisk investor står for en mindre del af pengene.

«Vi glæder os til at følge TeleSkin, som med kombinationen af medikoteknisk knowhow og digital teknologi kan bekæmpe et stigende globalt problem,« siger Søren Lottrup, partner i Accelerace, der hører under Welfare Tech Invest.

App’en skal ikke erstatte besøget ved hudlægen, men derimod hjælpe med at udpege de modermærker, der er brug for at blive holdt øje med – og hurtigt affeje dem, der ikke skal tjekkes.

»Det her handler om at give folk en hurtig mulighed for at finde ud af hjemmefra, om de skal til lægen. Både når det ser kritisk ud, og de virkelig bør tage af sted, men også når det slet ikke er nødvendigt,« siger Zeljko Ratkaj.

BRANCHENYT
Læs også