IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Erhvervskanoner skyder dansk e-sport til vejrs

Kapitalfond og iværksætter står bag den største danske satsning på e-sport nogensinde med en millioninvestering i den nystartede virksomhed Astralis.

IT
Det danske hold Astralis og deres manager, Frederik Byskov, til Counter Strike-turneringen ESL One Cologne i august 2015. Foto: ESL / Patrick Strack

Den danske e-sportsbranche har tirsdag taget et kvantespring fremad.

Succesiværksætter Tommy Ahlers og kapitalfonden Sunstone Capital står nemlig bag en millionindsprøjtning i den nystartede danske e-sportsvirksomhed Astralis, som ligeledes bliver navnet på virksomhedens første store satsning: Det Counter-Strike hold, der tidligere gik under navnet Team Questionmark, og som blev verdenskendt som det amerikanskejede Team Solo Mid.

E-sport

E-sport er en forkortelse for elektronisk sport, der dækker over det konkurrencemæssige aspekt inden for forskellige computerspilstitler, så som League of Legends, StarCraft, FIFA og Counter-Strike.

Over 100 mio. seere følger hver måned med på streamingtjenesten Twitch, og de største stjerner inden for e-sport har flere følgere på sociale medier end mange af de største stjerner inden for regulær sport.

Faste tilskuere inden for e-sport er steget fra 8,4 mio. i 2010 til 89 mio. i 2014, mens prognoserne viser, at der i år 2017 vil være 145 mio. faste tilskuere og yderligere 190 mio. lejlighedsvise tilskuere.

Antallet af e-sport-events er også på hastigt fremskridt. Således er den samlede præmiepulje steget fra 5,2 mio. dollars i 2010 til 64,8 mio. i år 2015.

Kilder: Newzoo, SuperData Research, esportearnings.com

Millioninvesteringen er enestående i den danske gren af branchen, forklarer holdets manager, Frederik Byskov:

»Det er første gang, at danske investorer går ind i e-sport, og første gang i mange år, at vi får et hold på det niveau på danske hænder. Nu får vi nogle erhvervsfolk ind, som har nogle kompetencer og viden, som vi andre, der har været i branchen i mange år, kan drage nytte af til gavn for hele scenen.«

Dermed får det stor betydning for den danske e-sportsscene, som ifølge Frederik Byskov længe har ligget under for det hastigt voksende internationale e-sportsmarked:

»Det har helt bestemt noget at sige for branchen i Danmark. Intentionen er ikke blot at lave noget stort og tjene penge på det, men at vækste e-sporten i Danmark generelt.«

For holdet, som i første omgang bliver omdrejningspunkt for den nye virksomhed, og som kommer til at gå under samme navn, giver investeringen mulighed for at sætte et solidt aftryk på branchen i mange år. Med tiden er planen at udvide virksomheden bl.a. til andre e-sportstitler, afhængig af hvordan markedet udvikler sig.

Astralis

Holdet Astralis består af fem danske computerspillere, som er i den absolutte verdensklasse i spillet Counter-Strike: René Borg, Andreas Højsleth, Finn Andersen, Peter Rasmussen og Nicolai Reedtz. Samtlige spillere er højbetalte verdensstjerner på den internationale e-sports-scene.

Holdet var i 2015 rangeret som det næstbedste Counter-Strike hold i verden.

Holdet deltog i 21 offline turneringer i 2015 og var i finalen i ti af dem, med fem sejre til følge.

Set over hele året sluttede Astralis ikke uden for top 8 i en eneste af de offline turneringer, de deltog i. Det gav et afkast på mere end 467.000 dollars eller ca. 3,2 mio. kr. i præmiepenge.

»Vi stod med en unik mulighed, efter holdets kontrakter udløb med deres tidligere arbejdsgiver. E-sport er vokset helt enormt de sidste par år, og den udvikling ser ikke ud til at stoppe foreløbig. Vi kan, takket være investeringen fra Sunstone Capital og Tommy Ahlers, stadig nå at blive en global spiller på markedet, inden det er for sent – og det er præcis, hvad vi har tænkt os at blive.«

E-sport har vækstet helt enormt de sidste par år, og den udvikling ser ikke ud til at stoppe foreløbig.

Frederik Byskov, manager for Team Astralis

Hos Sunstone Capital er partner Nikolaj Nyholm begejstret for at være med til at bygge, hvad, han forudser, bliver »det stærkeste franchise inden for e-sport«:

»En perfekt storm er under opsejling i kraft af et hastigt voksende e-sportsmarked med mind-blowing faninvolvering.«

Tidspunktet er næppe tilfældigt, for investeringen kommer samtidig med, at nogle af verdens store medier for alvor begynder at træde ind på scenen. ESPN og BBC viser nu interesse for e-sport, ligesom også TV2 Zulu vil have computerspil på skærmen.

En af de helt store medier i USA, Turner Broadcasting System, TBS, satser ligeledes stort med deres Eleague Counter-Strike turnering, hvor over 100 mio. amerikanske seere får e-sport i bedste sendetid. Også den liga bliver det danske Astralis en del af.

BRANCHENYT
Læs også