IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING
0

Teleselskaberne: Forslag om ny internetovervågning vil koste os en milliard at indføre

Regeringens ønske om ny, udvidet registrering af danskernes brug af internettet vil koste danske teleselskaber en milliard kroner bare i etablering, vurderer branchen selv, efter at have regnet forslaget efter. Oven i kommer hundreder af millioner om året i drift.

IT
Bliver det nye forslag fra justitsminister Søren Pind til lov, vil alle datapakker, som strømmer igennem de danske internetkabler, skulle registreres. Regningen bliver enorm, siger telebranchen. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck.

Den såkaldte sessionslogning er vendt tilbage i den danske telebranche, efter at justitsminister Søren Pind i slutningen af januar fremlagde et forslag om en ny, udvidet version af internetregistreringen.

Og det bliver dyrt for teleselskaberne, hvis forslaget bliver til lov, lyder det fra brancheforeningen Teleindustrien, efter et møde, hvor teleselskaberne bød ind med deres bud på omkostningerne.

»Jeg har holdt møde med de store teleselskaber, som sammenlagt kom frem til investeringer på 850 mio. kr. Så for hele branchen vurderer jeg – med et konservativt bud – at det vil koste en milliard kroner i etablering,« siger Jakob Willer, direktør for Teleindustrien.

I første omgang, lige da forslaget kom frem, var meldingen, at det nok ville koste flere hundrede millioner kroner, men nu er estimatet altså rykket væsentligt op. Det nye forslag stiller nemlig meget større tekniske krav end den tidligere form for sessionslogning, der var i brug i årene 2007-2014.

Sessionslogning
  • Sessionslogning blev indført sammen med logning af danskernes telefonbrug i 2007. Tanken var at data om for eksempel hvilke hjemmesider, man har besøgt, skulle bruges til opklaring af terror og alvorlig kriminalitet.
  • Efter årelang kritik blev sessionslogning afskaffet i 2014. Det skete efter at EU-Domstolen underkendte det direktiv, der lå bag den danske telelogning. Men begrundelsen var en anden, nemlig at politiet reelt ikke kunne bruge data fra sessionslogning, som den blev udført dengang.
  • Det nye forslag om internetlogning fra Justitsministeriet er langt mere omfattende. Blandt andet vil også din telefons position blive registreret, hver gang den kommunikerer med internettet.
  • Sidst sessionslogning blev indført, vurderede branchen at der blev brugt 200 mio. kr. på at etablere den nødvendige teknik. Det nye forslag er altså anslået fem gange så dyrt for selskaberne.
  • Ligesom i telelogningen er det såkaldt metadata, der bliver gemt, altså fx modtager og afsender på datapakkerne. Ikke selve indholdet af en e-mail eller af en fil, du downloader.

Ligesom teleselskaberne i dag skal gemme oplysninger om, hvem der ringer eller sms’er til hvem, hvornår, det sker og hvor de er, når de gør det, ønsker Søren Pind en tilsvarende overvågning af brugen af internettet. Altså en registrering af alle de datapakker, som bliver sendt mellem din telefon, tablet og computer og de websider og internettjenester, du bruger.

Men den tidligere lov om sessionslogning krævede kun, at teleselskaber og internetudbydere skulle registrere denne trafik, når den forlod selskabets eget netværk, og kun for hver 500. datapakke.

Det nye forslag handler om en fuld registrering af hver kundes aktivitet på internettet, og det stiller helt andre krav.

»Tidligere kunne man indsamle de her oplysninger centralt. Men nu er kravet, at man indsamler data mange forskellige steder i netværket. Det betyder, at teleselskaberne skal ud og investere i helt nyt udstyr, og nogle også helt nye platforme. Samtidigt bliver mængden af data, der skal gemmes, mangedoblet,« siger Jakob Willer.

Kan I ikke som branche bare sige et meget højt beløb, for det er jo svært for andre at vurdere, hvad det vil koste hos teleselskaberne?

»Når der kommer et lovforslag, skal man lave en økonomisk konsekvensvurdering. Så revisionsfirmaet EY er lige nu i gang med en undersøgelse hos teleselskaberne, der skal vurdere udgifterne. EY vil nå frem til et lignende resultat, forventer jeg,« siger Jakob Willer.

BRANCHENYT
Læs også