IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskerne bedrages som aldrig før: Derfor er it-kriminelle farligere end nogensinde

Tusindvis af danskere falder hvert år i kløerne på kyniske it-svindlere. Og det bliver værre endnu.

IT
It-svindlen kommer primært fra Østeuropa og Asien, men også andre dele af verden har meldt sig på banen. Foto: AP

Cyberkriminelle har i stigende grad held med at lokke og bedrage danskerne på nettet.

Tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af anmeldelser for databedrageri er eksploderet fra 4.992 anmeldelser i 2014 til 10.808 anmeldelser i 2015.

It-svindlerne angriber danskerne fra flere fronter, og de er blevet bedre og mere udspekulerede, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, CSIS. Han advarer mod, at svindlen vil blive endnu værre.

»De it-kriminelle er langt mere organiserede end tidligere. Hvor man førhen fik mails om, at man havde en arvet en stammehøvdings milliardformue, er svindlen i dag mere gennemført – og dermed mere farlig,« siger Peter Kruse.

Kampen mod cyberkriminelle
  • De senere har politiet optrappet kampen mod it-kriminelle, bl.a. via et nationalt cyber crime-center.
  • Ifølge Rigspolitiet skyldes den eksplosive stigning i databedragi dels en ændring i den måde, man registrerer anmeldelserne på. Tyverier fra pengeautomater bliver nu, i modsætning til tidligere, registreret som databedragi.
  • Det er ikke kun privatpersoner, som udsættes for it-svindel. Også virksomheder bliver i stigende grad ramt af bl.a. ransomware, hvor indhold på en computer låses af it-kriminelle og kun frigives mod betaling.
  • Deloitte opfordrer alle virksomheder til at ændre trusselsniveauet på denne type angreb fra højt til kritisk.

It-svindlen kan i grove træk inddeles i tre kategorier. Der er de berømte phishing-mails (også kendt som Nigeria-breve), hvor man lokkes til at udlevere kortoplysninger eller NemID-koder.

Så er der ransomware, hvor it-kriminelle krypterer indholdet på en computer og tvinger brugeren til at betale løsesum for at få indholdet frigivet. Den form for it-kriminalitet vokser massivt.

Derudover er der traditionelle datatyve, som via falske e-mails og fjendtlige hjemmesider hacker sig ind på en computer og ubemærket stjæler oplysninger.

»Risikoen for at blive fanget er meget lille. Svindlerne kan sidde varmt og trygt bag en computer og stjæle data og oplysninger, og det er svært at dæmme op for. Derfor vil vi også se flere angreb fremover,« vurderer Peter Kruse.

It-svindlen kommer primært fra Østeuropa og Asien, men også andre dele af verden har meldt sig på banen.

Særligt Nordafrika er blevet et arnested for it-kriminelle, viser erfaringerne.

De mange it-kriminelle er blevet bedre til at oversætte tekst og bruge officielle logoer, f.eks. fra postvæsenet, Nets og Skat, for at få deres fupmails til at se mere troværdige ud.

Det stiller stadig større krav til danskere, der færdes på nettet.

»Det er afgørende, at man ikke deler data og videregiver følsomme oplysninger til hvem som helst. Sørg for at opdatere din software, og klik ikke ukritisk på ting, du modtager fra ukendte kilder. Meget af det handler om sund fornuft,« siger Peter Kruse.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også