IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sverige får lynhurtigt 5G-netværk - Danmark må vente

Dansk Industri ærgrer sig over, at Danmark ikke får adgang til ny mobilteknologi.

IT
LG viser sin 5G-telefon frem på konference i Barcelona. Foto: Ae Ive

Mobilbrugere i den svenske hovedstad, Stockholm, og Estlands pendant, Tallinn, kan snart sige henholdsvis ”hallå” og ”tere” via en superhurtig 5G-forbindelse. I 2018 lancerer teleselskaberne TeliaSonera og Ericsson nemlig 5G-netværk i disse hovedstæder, mens Danmark må vente i denne omgang, skriver netmediet DIBusiness.dk.

Det nye mobilnet vil være så hurtigt, at det blandt andet er udset til at understøtte ”Internet of Things” (IoT), der i fremtiden kan give os førerløse biler og koble milliarder af apparater fra radiatorer til køleskabe på internettet, hvor de kan styres trådløst og kommunikere med brugerne.

- Vi har et tæt samarbejde med Ericsson i Tallinn og Stockholm. Derfor er det naturligt at tage det første skridt i de to byer. Vi ville også gerne have valgt København, men vi besluttede os for at vælge Tallinn og Stockholm denne gang. København var dog absolut et alternativ, siger Mats Svärdh, vice president for Networks and IT Infrastructure I TeliaSonera.

I Danmark roser Dansk Industri (DI) planerne om 5G-lanceringen. Men det er samtidig også ærgerligt, at København går glip af at være blandt de første byer i Europa, der får glæde af den nye teknologi.

- 5G-netværket bliver afgørende for digitaliseringen af økonomien, samt hvordan fysiske genstande bliver forbundet og grænsen mellem offline og online udviskes. Derfor er jeg også ærgerlig over at høre, at København ikke er blevet en del af den første omgang byer, der får 5G, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Han håber, at der politisk kan sættes ind, så Danmark bliver mere attraktiv for den slags tekniske udviklinger, og København ikke forbigås i fremtiden.

- I 5G-netværkets tilfælde skal regeringen og de partier, der står bag det politiske teleforlig, hurtigst muligt frigive de frekvenser, der skal til, for at Danmark og eventuelt det øvrige Skandinavien kan blive testcenter og front-runner for 5G, siger Adam Lebech til DIBusiness.dk.

TeliaSonera forventer at have standarden for 5G klar i 2020. Ifølge den seneste Ericsson Mobility Report vil der på verdensplan være 150 millioner 5G-abonnementer ved udgangen af 2021. Sydkorea, Japan, Kina og USA forventes at indtage en førende position med de første og hurtigste 5G-abonnementsordninger.

BRANCHENYT
Læs også