IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Hundredvis af virksomheder satser på droner

Erhvervslivet er så småt kommet på vingerne, viser en ny kortlægning af professionelle dronebrugere.

IT
I 2014 blev der solgt ca. 140.000 droner i verden. Det tal forventes at stige til 1,6 mio. frem mod 2020. Foto: Martin Borup Mogensen

Det er for længst gået op for det danske erhvervsliv, at droner ikke bare er et sejt stykke legetøj.

Det viser den første danske kortlægning af professionelle danske dronebrugere, som Teknologisk Institut har foretaget. Instituttet har identificeret 294 virksomheder, der anvender civile droner.

Medievirksomheder udgør hele 45 pct. af den samlede andel, men dronerne har potentiale for mange andre brancher, der kan benytte dronerne til sikkerhed, overvågning, opmåling og kontrol, mener centerchef ved Teknologisk Institut, Stig Yding Sørensen.

»Dronerne bliver i første omgang især anvendt til foto- og videooptagelser. Men de internationale erfaringer viser, at der er langt flere anvendelsesmuligheder for civile droner. Her har vi kun set begyndelsen i Danmark. Det er klart et marked i bevægelse, og flere virksomheder kommer i det kommende år til at skabe forretning ved at udnytte droneteknologi,« siger han.

Arkitekt- og ingeniørvirksomhederne er de næstmest flittige brugere af droner, idet de udgør 9 pct. af Danmarks professionelle dronebrugere.

Endelig finder man 7 pct. af brugerne inden for kategorierne undervisning, videnskabelig forskning og udvikling. Offentlig forvaltning, forsvar og beredskab står for 5 pct. af andelen.

Men mens en del danske virksomheder har taget dronerne til sig, er der betragteligt færre, som beskæftiger sig med at udvikle teknologi til dronerne. Og selvom der er høje forventninger til markedets vækstpotentiale, findes der i øjeblikket findes der kun en enkelt dansk virksomhed, der udvikler droner.

I 2014 blev der solgt ca. 140.000 droner i verden. Ifølge rapporten fra Teknologisk Institut forventes den årlige globale droneproduktion at stige til 1,6 mio. droneplatforme frem mod 2020.

Dertil kommer en forventet stigning i den globale indtjening på droner fra 693 mio. dollars til 6,7 mia. dollars. Det tal dækker både brug af droner og udvikling af teknologi. Danmark har gode muligheder for at få del i den forretning, lyder vurderingen fra Teknologisk Institut.

»I Danmark er vi stærke til kombination af flere teknologier. Det har vi vist både med udvikling af robotter og nye materialer. Vi kommer til at arbejde med integration af teknologi, som kan tilføre nye egenskaber til droner - og som derfor kan understøtte nye forretningsmuligheder for danske virksomheder som teknologileverandører til drone,« siger Instituttets direktør, Anne-Lise Høj Lejre.

BRANCHENYT
Læs også