Gammel IT
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Robotter hjælper ældre på toilettet med stor succes

Kommunerne sparer millioner på velfærdsteknologi, og de ældre tager i stigende grad hjælpemidlerne til sig.

Fagbevægelsen, kommunerne og regionerne har ikke kunnet opnå enighed om en ny aftale for antallet af praktikpladser og dermed for, hvor mange der kan optages og uddannes på landets sosu-skoler. Arkivfoto: Colourbox

Loftlifte, spiserobotter og vasketoiletter har siden 2014 sparet kommunerne for cirka 434 millioner kroner. Det viser en undersøgelse, som er lavet af Kommunernes Landsforenings Center for Velfærdsteknologi.

Københavns Kommune er den kommune i landet, som bruger flest penge på ældreområdet, og her har man gode erfaringer med implementering af velfærdsteknologi.

- Det, vi ser nu, er, at vi begynder at få alle med, og at velfærdsteknologien på en måde er ved at blive demokratiseret, siger Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

- Man har tidligere været lidt teknologiforskrækket, men nu begynder hjælpemidlerne at være så gode, at de ældre i stedet for at insistere på at hoppe af den teknologiske udvikling nu insisterer på at hoppe med på udviklingen.

En brugerundersøgelse, som blev lavet af Opinion for Københavns Kommune i 2015, viser, at 78 procent af byens ældre på plejehjem vurderer, at brugen af velfærdsteknologi gør en positiv forskel i deres hverdag.

For de ældre, som er hjemmeboende, er tallet oppe på 82 procent.

Interesseorganisationen Ældre Sagen pointerer dog, at teknologien aldrig skal trækkes ned over hovedet på de ældre.

- Generelt set har vi et positivt syn på, at man bruger teknologi til at lette hverdagen for ældre mennesker, så de kan fortsætte med at leve det liv, de ønsker, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo.

- Men det skal selvfølgelig ske med udgangspunkt i den ældres ønsker og behov, og det skal ikke ske ud fra et primært ønske om at kunne spare penge på området, siger chefkonsulenten.

Et af de tiltag, som kommunerne har taget til sig, er de såkaldte vasketoiletter.

Vasketoiletterne både vasker og tørrer den ældre efter toiletbesøg. Toiletterne er i dag implementeret eller under implementering i 66 procent af kommunerne, og det er en stigning på 68 procent siden 2015.

Læs også