Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bank: Danmark er fanget i lavvækst

Der kommer ikke for alvor gang i væksten i år, næste år eller året efter, vurderer Handelsbanken.

Handelsbanken nedjusterer vækstskønnet for 2014 - fra 0,75 pct. til nu 0,5 pct - i en ny prognose.

Og det bliver heller ikke næste år eller året efter, at væksten for alvor ruller i gang i Danmark, lyder det fra cheføkonom Jes Asmussen, der ikke regner med, at væksten overstiger 1,0 pct. i 2015 og 2016.

Dermed ser Handelsbanken langt mere sort på dansk økonomis vækstmuligheder, end regeringen gør. I maj fremlagde den nu afgående økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), et vækstskøn på 1,4 i sin økonomiske redegørelse. Og det skøn blev gentaget, da regeringen i sidste uge fremsatte sit forslag til næste års finanslov.

Ifølge Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, er der dog ikke noget, der tyder på, at væksten rammer de højder. I stedet peger han på, at dansk økonomi siden den økonomiske og finansielle krise i 2008 og 2009 har været fanget i et lavvækst-scenarie.

Jes Asmussen er kendt som en af de mere pessimistiske økonomer herhjemme. Og ifølge prognosen er han altså blevet endnu mere pessimistisk.

- På baggrund af de svage BNP-tal for andet kvartal samt en nedjustering af væksten i årets første måneder, har vi set os nødsaget til at sænke vores skøn for BNP-væksten i år, siger Jes Asmussen.

Han henviser til, at tal fra Danmarks Statistik i sidste uge viste, at BNP var faldet med 0,3 procent i andet kvartal fra første kvartal.

Herhjemme kalder han privatforbruget for en "akilleshæl" for de økonomiske udsigter. Forbrugertilliden er steget, men forbruget er fortsat ikke steget til et niveau, der batter for væksten, og Handelsbanken mener, at det skyldes, at borgerne ganske enkelt har tillagt sig nye forbrugsvaner.

I det negative regnskab tæller også, at fremstillingssektoren har oplevet en markant nedtur, og at virksomheders lyst til at investere har ligget lavt siden krisen i 2008-2009.

Krisen i Ukraine og Rusland udgør samtidig en stor risiko for dansk økonomi, påpeger cheføkonomen. Nok er den danske udenrigshandel ikke i særlig høj grad truet direkte af russiske sanktioner, men krisen har indirekte konsekvenser.

- Det er vanskeligt at kvantificere disse effekter, men hvis krisen eskalerer eller trækker i langdrag og dermed yderligere reducerer vækstudsigterne for euroområdet, vil vi formentlig blive nødt til at sænke vores vækstskøn for dansk økonomi yderligere, siger Jes Asmussen.

BRANCHENYT
Læs også