Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Storbank skærer fed luns af dansk vækst

På blot få måneder er optimismen på dansk økonomis vegne styrtdykket.

De tre seneste udgaver af Økonomisk Perspektiv fra Nordea vidner om et nyt temposkifte i økonomien. Fotocollage: epn.dk

Det er ikke mere end tre måneder siden, at storbanken Nordea talte om optimisme og et "gearskifte" i dansk økonomi.

Dengang i begyndelsen af juni troede man på en vækst i år på 1,3 pct.

Men temposkiftet har tilsyneladende været af den stik modsatte karakter. Dansk økonomi har slet ikke den fart, som økonomerne troede, og bankernes nedjusteringer står i disse dage i kø.

I vores hovedscenario forventer vi ikke, at denne uro sætter sig varige spor i økonomien.

Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen

Aktuelt er det Nordea, der nedjusterer sin vækstforventning for i år til 0,5 pct. Det fremgår af den seneste udgave af analysen Økonomisk Perspektiv.

Den store nedjustering til trods, så forventer Nordea, at der blot er tale om slør i opsvinget.

"I vores hovedscenario forventer vi ikke, at denne uro sætter sig varige spor i økonomien, men at vi til gengæld befinder os midt i et ret ujævnt opsving, hvor fremgang i et kvartal kan blive afløst af tilbagegang i det næste," siger Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

Han forventer da også, at væksten (der måles som udviklingen i bruttonationalproduktet) vil ligge på 1,3 pct. i 2015 og 1,7 pct. i 2016.

Det er ikke mindst fremgang i det private forbrug som en konsekvens af øget beskæftigelse og reallønsvækst, der skal drive økonomien frem.

Når man alligevel vælger at nedjustere sit skøn for i år, så hænger det ikke mindst sammen med konflikten i Ukraine, der med Rusland i en hovedrolle har sat sig tydelig spor i den europæiske økonomi.

Mens den amerikanske økonomi er i topform, og Kina er tilbage på sporet, så forsvandt væksten i Europa i løbet af andet kvartal, og det ser ikke bedre ud i tredje kvartal indtil videre.

Når man putter den lave inflation ind i ligningen, så øger den svage økonomiske udvikling presset på Den Europæiske Centralbank for at holde pengepolitikken lempelig i lang tid endnu, mener Helge J. Pedersen.

"Det bliver tidligst i 2017, at renten bliver sat op i Europa, og når det sker, bliver det i et moderat tempo for at undgå, at de kriseramte lande falder tilbage i recession. Det kommer også danskerne til gode, fordi Nationalbanken skygger ECB," siger Helge J. Pedersen.

Nordea venter en vækst i verdensøkonomien på 3,4 pct. i år, som tiltager til knap 4 pct. i 2015 og 2016.

BRANCHENYT
Læs også