Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bliver euro-seddelpressen startet i dag?

Alle øjne på de finansielle markeder er stift rettet mod Den Europæiske Centralbank (ECB), der torsdag holder rentemøde. Det skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven, der pointerer, at det kan blive et historisk møde, hvor ECB beslutter at starte seddelpressen op og købe obligationer for nye penge.

Hvis centralbanken begynder at opkøbe statsobligationer svarer det til at trykke flere euro-sedler og sende dem i cirkulation. Foto: Colourbox

Cheføkonomen fremhæver, at de mange svage signaler fra eurozonens økonomi taler for, at ECB bør gøre endnu mere for at sparke fart i økonomien og presse inflationen op. Problemet er ifølge Jacob Graven bare, at værktøjskassen er ved at være tom, idet den korte rente skraber bunden, så den ikke kan sænkes yderligere.

- Den anden mulighed er, at ECB må gribe det sidste værktøj i kassen - starte seddelpressen op og købe obligationer for nye penge. ECB har allerede annonceret, at man undersøger muligheden for at købe obligationer af "ompakkede" banklån (ABS'er). Problemet er bare, at markedet for ABS'er er yderst begrænset i eurozonen, skriver Sydbanks cheføkonom.

Den sidste mulighed er ifølge Sydbank, at købe statsobligationer for nye penge ligesom i USA, England og Japan. Det vil være grænseoverskridende for ECB, der ifølge traktaten har forbud mod at finansiere medlemslandendes offentlige underskud med nye penge.

Sydbank vurderer dog, at det endnu er lidt for tidligt, men hvis eurozonens økonomi bremser yderligere op, og inflationen og inflationsforventningerne dykker yderligere, så kan ECB i løbet af nogle måneder bliver tvunget til at købe statsobligationer af private investorer.

BRANCHENYT
Læs også