Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skotsk selvstændighed kan trække pund ned i dybet

Hvis Skotland løsriver sig fra Storbritannien er valutakonsekvenserne betydelige, lyder vurdering.

Foto: Colourbox

Skotland skal den 18. september til stemmeurnerne for at stemme om regionens tilslutning til Storbritannien.

Efter flere prognoser ses der nu en risiko/mulighed for at Skotland vil gribe muligheden for selvstændighed.

Det amerikanske finanshus Goldman Sachs har lavet en analyse, og Goldman Sachs ser betydelige konsekvenser for pundet, hvis Skotland trækker sig. Det er fortsat til diskussion om Skotland kan have selvstædig men beholde pundet, som møntfod. Det kan på den korte bane afføde en massiv flugt fra pundet.

- Usikkerheden om Skotlands deltagelse i sterling-samarbejdet kan skabe en krise lignende den der blev set i euroen, da der var tvivl om et opbrud i eurosamarbejdet, udtaler økonom Kevin Daly fra Goldman Sachs, men på den lange bane ser økonomen dog muligheder for at Skotland kan blomstre med selvstyre.

Kevin Daly pointerer, at udfordringerne er på den kort og mellemlange bane, men fastholder at en omvæltning her kan få markante indvirkninger.

Valutamarkederne er i større og større grad begyndt at holde øje med udviklingen. Ikke mindst efter at denne uges prognose fra YouGov for the Times viste, at pro-Storbritannien vælgernes forspring er indsnævret til 6 procent fra 14 procent i medio august. Den skotske førsteminister Alex Salmond, som er for et selvstædigt Skotland, afviser, at spekulere i mulighederne for at fastholde pundet ved selvstædighed, hvor han henviser til at man efterfølgende må tage forhandlingerne om en valutaunion.

Udsvingene i det britiske pund har været tiltagende, og volatiliteten er steget til højeste niveau siden 2008 i valutakrydset mellem pund og dollar.

Læs også