Økonomi

Skat på jagt i din baghave

Har du håndværkere, kan du også få besøg af Skat og Arbejdstilsynet. Det er sket 508 gange.

Skat er i stigende omfang begyndt at kontrollere håndværkere på private grunde. Foto: Ulrich Borch

De må godt gå ind i din have, selv om du ikke har inviteret dem, og det er de i stigende grad begyndt med - kontrollanterne fra Skat.

Ifølge en opgørelse fra Skat har man 508 gange i løbet af 2012 og 2013 kontrolleret ansættelseskontrakter, skattebetaling og sort arbejde hos private boligejere, der har haft håndværkere i arbejde på deres private grund.

Skat har siden juni 2012 haft lov til at kontrollere udendørs byggearbejde på private grunde. Derimod har Skat og Arbejdstilsynet ikke lov til at gå inden for i private boliger. Læs mere om Skats kontroller.

Indsats mod sort arbejde

Skats kontrolbesøg skal bl.a. begrænse sort arbejde, og det hilses velkommen hos Dansk Byggeri.

"Især i Nordsjælland har Skat afsløret tilfælde, hvor villaejerne havde ansat udenlandske håndværkere, der hverken havde orden i papirer eller skattebetaling. Hvis indsatsen fortsætter med samme styrke, vil den uden tvivl være med til at begrænse sort arbejde," lyder det fra Michael Riff Alexandersen, der er erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Byggeri.

Kontrollerne omfatter flere forhold, der tilsammen skal begrænse sort arbejde. Således skal håndværkerne nu sætte et skilt op, så det er synlig for alle, hvem der arbejder på grunden. Det gælder, når arbejdet koster mere end 50.000 kr., og når opgaven varer mere end èn dag. Regninger over 10.000 kr. skal også betales elektronisk.

Og det gælder også, selv om arbejdet måske foregår i baghaven og således ikke er synligt fra vejen.

"Kunderne har selvfølgelig lige skullet vænne sig til den nye stil. Men vi har ikke fået meldinger om, at kunderne skulle være utilfredse eller sure over de nye betingelser. Kunderne har jo også selv inviteret håndværkerne inden for på grunden," forklarer Michael Riff Alexandersen.

Han vurderer, at den økonomiske krise har været medvirkende til, at kunderne ikke i større grad har været utilfredse.

"Når økonomien strammer, er der færre, der accepterer snyd. Det kan man se af et stigende antal anmeldelser på baggrund af mistanke om sort arbejde. Når familier oplever, at der på grund af krise er færre penge til rådighed, har de sværere ved at acceptere, at andre forsøger at slippe for at bidrage til fællesskabet," vurderer Michael Riff Andersen.

I 2012 modtog Skat 7.929 anmeldelser af sort arbejde. I 2013 var tallet steget til 10.541.

Også medlemmerne hos Dansk Byggeri har tilsyneladende accepteret de nye tilstande.

"Nu skilter man med, at man har orden i sagerne, og hvis det kan bidrage til mindre sort arbejde, kan vi kun være tilfredse," tilføjer Michael Riff Andersen.

BRANCHENYT
Læs også