Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringen presset af faldende oliepriser

De drastiske fald i olieprisen kan bide sig fast, mener storbank. Det sætter de offentlige finanser under pres igen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ønsker i et udvalgsspørgsmål ikke at forholde sig til olieprisfaldet

Regeringen er kommet under fornyet pres fra de offentlige finanser under slutspurten i forhandlingerne om næste års finanslov.

Forleden kom USA's største investeringsbank, Goldman Sachs Group, med et nyt skøn for prisen for råolie fra Nordsøen. Det lød på 85 dollar pr. tønde i 2015.

Regeringen baserede sit udspil til finansloven for 2015 på en oliepris på omtrent 110 dollar - 613 kr. Bliver prisen i stedet 85 dollar, vil det isoleret set svække de offentlige finanser med op mod 6 mia. kr., viser beregninger fra Danske Bank.

I sidste måned kom det også frem, at en eksplosion i antallet af asylansøgere kan komme til at koste landet flere milliarder kroner ekstra i 2015.

De nye udgifter og udsigten til manglende olieindtægter kan betyde, at regeringen igen er på kanten af EU’s underskudsgrænse på 3 pct. næste år, vurderer Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank. Og det selvom man i sidste måned hastede en ny pensionspakke igennem, der skal skaffe omtrent 15 mia. kr. i ekstra indtægter til staten næste år.

»Vi er ikke særlig langt fra grænsen igen,« siger Steen Bocian.

»Vi skal dog passe på ikke at stramme for meget op alligevel. Væksten er i bedste fald lav, hvis den overhovedet er der,« fortsætter han.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviste i et svar til Finansudvalget for nylig at komme med et konkret bud på, hvad den faldende oliepris betyder for de offentlige finanser, før december. Men da er finansloven forhandlet på plads.

Det er ikke godt nok, mener skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

»Hvis man bare sidder på hænderne og venter på, at økonomisk redegørelse kommer til december, kan vi stå i en situation, hvor vi har en finanslov, der kommer i karambolage med 3 pct.-målsætningen,« siger Torsten Schack Pedersen.

Før pensionspakken beregnede De Økonomiske Vismænd, at underskuddet næste år ville lande på hele 3,6 pct. Dengang brugte vismændene også en oliepris på mere end 109 dollar i deres beregninger.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job