Gammel Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Beskæftigelsen løb tør for luft

Et lille fald i beskæftigelsen i tredje kvartal gør op med tanken om det unaturligt stærke arbejdsmarked

Der godt gang i det danske arbejdsmarked Foto: Niels Hougaard

En byge af tal har de seneste dage rokket ved troen på, at arbejdsmarkedet fortsat kan gå enegang, i takt med at bl.a. eksporten lider, og forbruget går tilbage.

Beskæftigelsen var stort set uændret efter et lille fald på 500 personer i tredje kvartal. Udviklingen kom efter flere kvartaler med uafbrudt fremgang, viser friske tal fra Danmarks Statistik.

I går faldt bruttoledigheden fra september til oktober med kun 100 personer. Ledigheden har været stort set uændret det sidste halve år på omtrent 5 pct.


»Den positive udvikling på det danske arbejdsmarked er umiddelbart bremset,« siger Frederik Pedersen, chefanalytiker i Arbejdsmarkedets Erhvervsråd (AE).


Udviklingen dækker ifølge AE, over en fortsat fremgang i den private beskæftigelse på 1.500 personer, mens den offentlige beskæftigelse faldt med 2.000.

Tallene markeder en afslutning på lang tids enegang på arbejdsmarkedet, som har været solstrålehistorien i dansk økonomi siden starten af sidste år. De stædige stigninger i beskæftigelsen kvartal for kvartal er nemlig kommet samtidig med, at økonomien er vokset på lavt blus.

Normalt kræver det en årsvækst på den anden side af 1 pct., før beskæftigelsen for alvor stiger. Og det har man endnu ikke set de seneste år. I årets tre første måneder, peger økonomien på en vækst på 0,8 pct.  

Der er ikke desto mindre blevet skabt mere end 33.000 nye jobs siden starten af sidste år, hvoraf mange er opstået i servicesektoren og i de store byer.

Udviklingen fortsatte for nedsat kraft i første halvdel af året, med stigninger i beskæftigelsen på hhv. 0.2 pct. og 0,1 pct. i det to første kvartaler, samtidig med at f.eks. eksporten blev ramt af afmatningen i resten af Europa.

Rapporten fra Danmarks Statistik viste dog også, at forbruget faldt med 0,6 pct. i tredje kvartal, mens eksporten skrumpede 0,2 pct.

»Det her fald er ikke overraskende, da beskæftigelsesfremgangen har været påfaldende høj til trods for at væksten ikke har været prangende,« siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs også
Top job