700.000 betaler 0 kr. til en pensionsopsparing
En stor gruppe voksne danskere bruger ikke en krone på pensionsopsparingen, viser tal fra tænketanken Cepos, der foreslår en tvungen opsparing.
0 kr.
Hele 700.000 danskere mellem 25 - 64 år betaler ikke en krone ind til pensionsopsparingen, mens et flertal årligt slipper med knap 2.900 kr. om måneden.
Det viser en ny analyse fra tænketanken Cepos, som nu foreslår en obligatorisk pensionsopsparing, der skal tvinge hver enkel dansker til at betale 2.200 kr. ind på pensionskontoen om måneden.
Ifølge cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er det et opgør med de sammensatte marginalskatter, der rammer folk forskelligt alt efter, hvor mange kroner, de gemmer hvor.
»Jo mere man sparer op til pension, jo mere mister man i pensionstillæg og ældrecheck. Det giver nogle sammensatte marginalskatter på langt over 100 pct. Det vil sige, at rentegevinsten bliver spist op af skat og aftrapning,« siger Mads Lundby Hansen.
Som pensionsregnskabet ser ud i dag, får en enlig folkepensionist i 2015 et grundbeløb på 5.997 kr. om måneden samt et pensionstillæg på 6.261 kr. - et tillæg, der falder i takt med, hvor stor en formue, man har oparbejdet.
Med en ny og tvungen pensionsindbetaling skal hver enkelt selv spare så stor en sum op, at det nuværende pensionstillæg sammen med ældrechecken helt kan sløjfes. Det vil ifølge Cepos frigive 17 mia. kr., der kan bruges på at sænke skatten.
I dag finansieres meget pension via skattesystemet. Det her er mindre tvang end skat i den forstand, at man skal sætte penge i selvvalgt pensionsinstitut, og man får jo sine penge igen.
Hos Nordea forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, at flere af de 700.000, der ikke indbetaler, slet ikke kan, fordi de enten er selvstændige, iværksættere eller kunstnere, der har en lav indkomst, og derfor prioriterer det fra.
Hun mener derfor også, at det vil blive mere end svært at gennemtrumfe tvungen pension.
»Jeg tror ikke, at det er realistisk. Det, der er folks fokus, er at få økonomien til at hænge sammen. Selvfølgelig er det godt, hvis så mange som muligt betaler, men at tvinge til at betale ind, tror jeg ikke, at der er poltisk flertal eller økonomisk mulighed for,« vurderer Ann Lehmann Erichsen.
I Cepos mener Mads Lundby Hansen dog, at tvang i sidste ende er en økonomisk fordel for hver enkel.
»I dag finansieres meget pension via skattesystemet. Det her er mindre tvang end skat i den forstand, at man skal sætte penge i selvvalgt pensionsinstitut, og man får jo sine penge igen.«