Gammel Økonomi

Her lurer farerne i Europa

De politiske risici kan meget vel komme på dagsordenen igen i 2015.

Artiklens øverste billede
ECB's nye hovedkvarter i Frankfurt.

Det vurderer Nordea.

Den Europæiske Centralbank (ECB) kan gøre meget, men de politiske risici kan den ikke eliminere, ej heller tvinge modvillige regeringer til at gennemføre reformer, selvom centralbanken kan lægge et rimeligt hårdt pres.

- Selvom mange af disse risici kan synes langt væk, er der mange af dem. Politiske risici bør tages alvorligt, skriver chefstrateg i Nordea Jan von Gerich, der har taget et kig ind i det nye år.

ECB har musklerne til at forhindre statsrenterne i at skyde i vejret igen. Spørgsmålet er mere, om den vil være villig til at gøre det i et scenarie, hvor de politiske risici materialiserer sig, spørger Jan von Gerich, der tror, at det sandsynlige svar er "nej". ECB vil dog sørge for, at den afsmittende effekt fra problemer i et medlemsland vil være langt mindre, end de var under gældskrisen.

Skulle de politiske udfordringer komme op til overfladen igen, bør det føre til lavere tyske renter, en fladere rentekurve, en svagere euro og en udvidelse af rentespændene internt i euroregionen med de største bevægelser i det land, der er ramt af problemer, lyder vurderingen hos Nordea.

Blandt de politiske risici, som Nordea har valgt at fremhæve, er Cataloniens ønske om løsrivelse fra resten af Spanien, som dog indtil videre i store træk er blevet ignoreret af obligationsmarkedet.

Spanien

Jan von Gerich peger desuden på fremgang for det venstreorienterede parti Podemos, som ønsker en ikke særlig markedsvenlig politik. Podemos vil dog næppe få sin politik igennem, mener han.

Tyskland

I Tyskland lurer en utilfredshed med ECB's monetære politik, men generelt set er Tyskland stadig meget dedikeret til eurosamarbejdet.

Frankrig

I Frankrig er der et stort behov for strukturelle reformer, som befolkningen imidlertid ikke synes at støtte i særlig høj grad. Præsident Hollande ser dog ud til at fortsætte reformarbejdet, noterer Jan von Gerich, der rettet blikket mod Italien og den reformvenlige premierminister, Matteo Renzi.

- Hans agenda er stadig den bedste chance, den italienske økonomi har haft i lang tid, skriver Nordeas chefstrateg, der dog også hæfter sig ved euro-modstand blandt oppositionspartierne.

Grækenland

I forhold til Grækenland går bekymringen primært på det venstreorienterede Syrizas fremgang i meningsmålingerne, idet partiet er en stor modstander af euroen og reformarbejdet i landet.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.