Økonom: Januarudsalget er startet
Lave priser og store rabatter rykker lige nu rundt på danskernes julevaner. Årsagen er "disinflation".
Der er ikke mange danskere, der lige nu drømmer sig til januarudsalget, for det er allerede startet.
Den amerikanske rabat-dag ”Sorte Fredag” har nemlig nærmest udviklet sig til ”Sorte Jul”: Tilbudene stoppede aldrig.
Årsagen er disinflation, lyder forklaringen fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard:
»Det, vi oplever nu, er et gearskifte i inflationen. Vi har stadig inflation, men den er meget lav. Priserne stiger altså stadig, men takten har været aftagende over en længere periode. Årsagen er den svage økonomiske fremgang og nu også de kraftigt faldende oliepriser,« siger hun.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen steg med 0,5 procent i november i forhold til samme måned sidste år. På månedsbasis var der tale om et fald på 0,2 pct. Stigningstakten er dermed aftaget en anelse, da den måneden forinden faldt 0,1 pct.
»Der bliver rykket rundt på nogle ting lige nu,« siger Lone Kjærgaard og henviser til, at forbruget er præget af økonomisk stilstand i lang tid. Derfor forventer hun, at danskernes vaner ændrer sig i disse år.
»Det særligt ekstraordinære ved januar bliver mere og mere ordinært. Flere og flere nupper ting med i udsalget i december i stedet for at vente til januar. Vi vænner os til, at vi kan få rabatter hele tiden,« siger hun.
For ikke nok med at forbrugerpriserne kun stiger ganske svagt, og at butikkerne giver 20, 30, 40 eller 50 pct. rabat midt i julehandlen, så render folk rundt med en ”skatterabat” i form af en meget lav oliepris. Midlerne til øget forbrug ligger derfor mildest talt til højrebenet, men det får ikke Lone Kjærgaard til at varsle inflations-boom lige med det første.
»Ser man på de vækstforudsigelser, der ligger, så er vi på vej frem igen stille og roligt. Olieprisfaldet samt væksten i USA er i høj grad saltvandsindsprøjtninger til økonomien, og vi forventer, at væksten langsomt begynder at tage til,« siger hun og understreger, at tidens tilbudspriser kun kommer forbrugerne til gavn.
»Som forbruger er de lave prisstigninger noget man skal glæde sig over. Så længe ens løn stiger bare en smule mere end priserne, er det til gavn for ens økonomi,« siger hun.
Alligevel vil hun ikke afskrive mareridts-scenariet: Deflation.
»Alle snakker om, at det ikke er noget, man udelukker mere,« siger hun og fortsætter: »Der mener vi dog ikke, vi er på vej hen. Men det vil kun blive ganske langsomt, vi begynder os væk fra den bund, vi i øjeblikket skraber.«