Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danske lønomkostninger højest i EU

Danske arbejdsgivere betaler den højeste pris for arbejdskraft i EU, viser tal fra Eurostat. Tallene viser, at arbejdet med at genoprette konkurrenceevnen efter nullernes lønfest ikke er forbi, siger flere økonomer.

De høje lønomkostninger i Danmark sætter vores konkurrenceevne under pres, vurderer eksperter. Foto: Jan Dagø

I snit koster det knap 300 kroner i timen (40,1 euro) at have en medarbejder gående i Danmark, hvis du regner alle lønomkostninger med. Dermed er danske arbejdere de dyreste blandt de 28 EU-lande og koster knap 80 kr. mere end gennemsnittet på tværs af medlemslandene.

Det viser nye tal fra Eurostat, Europakommissionens statistiske afdeling.

»Det er jo en kendt historie, at vi har nogle lønomkostninger, der er højere end vores nabolande,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

»Men indtil videre kan vi afsætte vores varer, selvom det er dyrere at producere i Danmark, fordi kvaliteten ligger på et niveau, som udlandet efterspørger.«

Det høje lønniveau kan betyde, at hjemlige virksomheder får svært ved at kapre markedsandele, da prisen på vores produkter kommer for højt op, siger Asmussen.

Særligt nu da krisen kigger frem i Europa, og den globale vækst løjer af.

Belgien, Sverige og Frankrig følger efter Danmark i toppen af listen og østeuropæiske lande som Bulgarien og Rumænien er de billigste. I opgørelsen medregnes både den direkte løn og inddirekte udgifter som pension, sociale bidrag mm.

I Tyskland, som ofte fremhæves i debatten om løn og arbejdsvilkår, koster en ansat 31,6 euro i snit, hvilket svarer til ca. 235 kr.

Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor på Aarhus Universitet siger, at man skal være varsom med at tolke for meget ind i Danmarks placering, fordi landene har forskellige branchesammensætninger.

»Lønomkostningen i sig selv siger ikke noget om, hvor virksomhederne får mest for pengene. I Danmark er arbejdskraften langt mere veluddannet og produktiv, end den er i nogle af de andre lande på listen. Det trækker prisen op.«

Flere økonomer peger også på, at den årlige lønstigning har været mindre de seneste år, og det slår ikke igennem i opgørelsen, der bygger på tal fra 2012.

»Det ændrer ikke ved, at det er en af de langsigtede udfordringer i dansk økonomi,« siger Jes Asmussen.

»Vi har et kæmpemæssigt efterslæb for de lønstigninger vi oplevede frem til især 2007 – særligt inde for vores eksportsektor. Statistikken minder os om, at arbejdet med at genoprette vores lønkonkurrenceevne ikke er færdig endnu,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også