Gammel Økonomi

Danmark er en rigtig god forretning - eller hvad?

Overskuddet på de offentlige finanser nærmer sig 20 mia. kr. i år. Men tallene er sminkede, lyder kritikken.

Kritikerne vil sige, at det ikke giver mening at sammenligne de offentlige finanser med en privat virksomhed.

Vover man alligevel pelsen, så vil udviklingen i "forretningen Danmark" i de seneste år give anledning til anerkendende nik i retning af den øverste ledelse, og aktionærerne ville stå i kø for at få en større bid af kagen med stigende aktiekurser til følge.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark i tredje kvartal havde et overskud på de offentlige finanser på 10 mia. kr. Det er en forbedring fra samme periode i fjor på 20 mia. kr.

Tilmed har man opjusteret regnskabet for første og andet kvartal i år med henholdsvis 10 mia. kr. og 8 mia. kr., så Danmarks offentlige saldo efter årets første tre kvartaler udviser et plus på 18,5 mia. kr.

Det skal ses i lyset af, at den offentlige saldo fik en hård landing i både 2012 og 2013 med underskud på henholdsvis -58,8 mia. kr. og -20,1 mia. kr.

Det er dog væsentligt at nævne, at årets overskud først og fremmest skyldes fremrykningen af beskatningen af de danske kapitalpensioner.

Uden den ekstraordinære indtægt ville underskuddet i tredje kvartal i år have været 18 mia. kr. større, mens det ville have været 10 mia. kr. større i samme periode i fjor.

»Selvom det på overfladen ser flot ud, så er de offentlige finanser langt fra lige så stærke, som man måske lige skulle tro,« lyder det i en kommentar fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

På trods af overskuddet så steg den offentlige sektors gæld med 34,5 mia. kr. til 895 mia. kr. svarende til 46,9 pct. af bruttonationalproduktet.

Det er ikke voldsomt set i en international sammenhæng, og kigger man tilmed på tallene for nettogælden, hvor der tages højde for den offentlige sektors aktiver, så er der tale om en beskeden stigning på 5,1 mia. kr., så den gældspost nu udgør 3,6 pct. af BNP.

Det tilfredsstiller cheføkonomen i landets største bank.

»Selvom der som nævnt er tale om kunstigt stærke tal for den offentlige sektor, som følge af den fremrykkede beskatning af kapitalpension, så må man trods alt konstatere, at der er godt styr på den offentlige sektors finanser,« mener Steen Bocian.

I den liberale tænketank, Cepos, ser man anderledes på tallene.

Her mener man, at fremrykningen af pensionsbeskatningen er "pæn sminke" på budgettallene, og cheføkonom Mads Lundby Hansen advarer om, at man ikke kan blive ved på den måde.

»Når man fremrykker de offentlige finanser, er det fordi de offentlige udgifter er for høje i forhold til indtægterne. Og nu har man fremrykket tre år i træk, nemlig i årene 2013-15,« siger han og minder om, at uden pensionsmanøvren ville underskuddet målt i forhold til BNP være på 3,2 pct. - altså mere end EU tillader.

Fremrykningen af beskatningen har været på over 100 mia. kr. siden 2013, og i Cepos frygter man, at politikerne vil begynde at bruge af den enorme danske opsparing.

»Der er budgetteret med, at pensionsindtægterne i fremtiden skal finansiere udgifter til bl.a. pensionister og sygehuse. Og det kan man ikke, hvis man allerede har brugt pengene,« lyder det fra Mads Lundby Hansen.

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.