Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Valutareserven steg med 172,9 mia. kr. i februar

Valutareserven i Nationalbanken steg i februar med 172,9 mia. kr. til 737,1 mia. kr.

Fastkurspolitik under historisk pres
Nationalbanken har solgt kroner og købt udenlandsk valuta. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Det meddeler Nationalbanken efter en endnu måned, hvor centralbanken har haft travlt med at forsvare kursen mod valutaindstrømning fra udlandet ved at sælge kroner og købe udenlandsk valuta.

Der var blandt økonomer ventet en stigning på 168,5 mia. kr. i valutareserven ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Ud af de 172,9 mia. kr. var de 168,7 mia. kr. det beløb, som Nationalbanken har solgt kroner for. De øvrige godt 4 mia. kr. dækker blandt andet over renteindtægter på valutareserven.

Bevægelsen er historisk, da den hidtidige rekord var stigningen på 106,6 mia. kr. i januar, da presset på kronen startede.

Nationalbanken meddeler dog også, at banken ikke har interveneret i markedet i den sidste del af februar, hvor presset for at styrke kronen også ser ud til at være aftaget.

Det kan blandt andet aflæses i, at en euro tirsdag eftermiddag koster 7,4538 danske kr. - et langt svagere niveau end i starten af februar, hvor en euro blot kostede lige godt 7,44 kr.

 

Hos Nykredit kalder chefanalytiker Tore Stramer opkøbet bemærkelsesværdigt, fordi det er en rekord.

»Men når det er sagt, siger dagens tal meget lidt om det nuværende pres på kronen. Rekorden er udelukkende kommet i hus, fordi Nationalbanken meget aggressivt var ude at forsvare kronen i de første uger af februar. Siden da er der faldet noget mere ro om kronen, og derfor er det vores opfattelse, at Nationalbanken kun har været meget sparsomt tilstede i valutamarkedet i de sidste 14 dage af februar,« vurderer Tore Stramer.

 

Senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea har samme opfattelse.

»Nationalbanken meddeler, at den ikke har interveneret i sidste del af februar. Det kan også ses på udviklingen i kronekursen, der blev handlet op omkring den kurs, som Nationalbanken stræber efter over for euro,« siger Jan Størup Nielsen.

»Men selv om presset for en  stærkere dansk krone angiveligt er blevet mindre på det seneste, er det ikke ensbetydende med, at Nationalbanken snart vil begynde at forhøje renten. Det er nemlig endnu usikkert, hvorledes det igangsatte opkøbsprogram fra Den Europæiske Centralbank vil påvirke det danske marked. Derfor vil Nationalbanken sikkert gerne kende effekterne, før den begynder en normalisering,« tilføjer han.

Derfor tror han ikke på en renteforhøjelse på denne side af sommeren.

»Først hen mod slutningen af året forventer vi, at Nationalbanken vil begynde at hæve renten på indskudsbeviser,« siger Jan Størup Nielsen.

Hos Sydbank vurderer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen, at der i de sidste uger af februar har været tegn på en normalisering af situationen. Det vidner både en svagere krone og en højere rente om.

»Den aktuelle situation kan indikere, at der fortsat er et stykke vej til en normal situation, og at vejen derhen ikke bliver uden bump. Vi forventer dog en gradvis normalisering og tror også, at Nationalbanken i løbet af de kommende tre måneder vil hæve renten på indskudsbeviser med 0,1 procentpoint,« siger Peter Bojsen Jakobsen.

BRANCHENYT
Læs også