Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danmark med gigantisk overskud på betalingsbalancen

Kærkommen fremgang i eksporten efter fire måneder med fald.

Overskuddet på betalingsbalancen var 13,4 mia. kr. i august, korrigeret for sæsonudsving, hvilket var 2,5 mia. kr. mere end i juli. Men det er ikke det mest interessante. Foto: Colourbox

August blev en god måned for den danske udenrigshandel.

Eksporten steg med 4,9 pct., mens importen voksede med 3,3 pct. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Fremgangen i eksporten var en kærkommen overraskelse efter fire måneders kraftig tilbagegang. Og stigningen er bemærkelsesværdig, fordi tilsvarende tal for Tyskland torsdag viste en kraftig tilbagegang på 5,2 pct.

»Set i det lys havde vi frygtet endnu en grim overraskelse i dagens tal - en frygt, der heldigvis blev gjort til skamme,« siger chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen.

Overskuddet på betalingsbalancen var 13,4 mia. kr. i august, korrigeret for sæsonudsving, hvilket var 2,5 mia. kr. mere end i juli. Det mest interessante er imidlertid, at overskuddet for 2014 er blevet opjusteret med 28 mia. kr. Det til trods for, at Danmarks Statistik nu har taget højde for, at danskerne brugte 3,7 mia. kr. i udenlandske streaming- og gamblingsider, der ikke hidtil har været regnet med.

»Men det bliver så langt overskygget af andre revisioner, der betyder, at vi havde et overskud i 2014 på astronomiske 7,9 pct. af bruttonationalproduktet, BNP. Og revisionerne betyder også, at der i år er udsigt til et væsentligt større overskud, end vi hidtil har regnet med,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Set over det seneste år beløber overskuddet på betalingsbalancen sig til 151,1 mia. kr.

Overskuddet på betalingsbalancen er med til at presse renten ned, påpeger Las Olsen. For at undgå, at det store overskud gør kronen for stærk, er Nationalbanken nødt til at sætte renten lavere end i euroområdet. I øjeblikket er den så meget lavere, fordi Nationalbanken er ved at nedbringe valutareserven.

»I løbet af de kommende måneder vil renten i Danmark blive sat op, men på grund af betalingsbalanceoverskuddet regner vi kun med, at Nationalbankens toneangivende rente bliver sat op fra minus 0,75 pct. til minus 0,55 pct. - også selvom vi ser et år ud i fremtiden,« siger Las Olsen.

Hos Nordea mener man, at eksporten har gode muligheder for at vokse yderligere. Trods usikkerheden om styrken i den globale økonomi vurderer chefanalytiker Jan Størup Nielsen, at den globale efterspørgsel på danske varer vil stige ind i 2016.

»Det gælder specielt på en række af Danmarks vigtigste afsætningsmarkeder som Tyskland, Storbritannien, Sverige og ikke mindst USA. Sammen med en styrket dansk konkurrenceevne, som følge af en svækket handelsvægtet dansk krone og relativt lave danske lønstigninger, står danske virksomheder godt rustet til at øge salget på de udenlandske markeder,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også