Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Regnegreb fjerner milliarder fra de offentlige finanser

10 mia. kr. er blevet afskrevet fra de offentlige finanser.

Danmarks Statistik har netop lavet en ekstraordinær afskrivning på skatterestancer på fem mia. kr. i både 2013 og 2014. Foto: Stine Bidstrup

I den første version af denne artikel fremgik det, at afskrivningen på skatterestancer i 2013 og 2014 skyldes Skats mangelfulde gældsinddrivelse. Dette blev oplyst af Danmarks Statistik til Finans, men er ikke korrekt, oplyser Skatteministeriet. Finans beklager fejlen.

Danmarks Statistik har netop lavet en ekstraordinær afskrivning på skatterestancer på fem mia. kr. i både 2013 og 2014. Dermed har man afskrevet i alt 10 mia. kr., som den danske statskasse og kommunerne skulle have modtaget, men som man ikke regner med at få.

I første omgang lød meldingen fra Danmarks Statistik, at afskrivningen skyldes problemerne med Skats gældsinddrivelse. Et skandaliseret it-system, der skulle sikre automatisk gældsinddrivelse, har vist sig voldsomt mangelfuldt og blev taget ud af drift i september.

Skatteministeriet oplyser imidlertid, at en ny regnemetode ligger til grund for afskrivningen. Skatterestancerne er blevet omskrevet fra nominel værdi til kursværdi for at give et mere retvisende billede. Penge, som ikke kan inddrives, uanset hvor godt et inddrivelsessystem man har, er blevet fjernet fra statistikken.

Altså har de 10 mia. kr. intet at gøre med Skats inddrivelsessystem, lyder det.

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at Danmark havde det største offentlige overskud blandt EU-landene i 2014. Det skyldes den storstilede omlægning af kapitalpensioner, der indbragte statskassen godt 60 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også