Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Voldsomt fald i valutareserven

Der forsvandt hele 49 mia. kr. fra valutareserven i december, viser nye tal. Det peger på enten på en snarlig renteforhøjelse eller et skifte i Nationalbankens politik, vurderer banker.

Nationalbankdirektør Lars Rohde har is i maven i takt med at valutareserven falder, vurderer to banker. KRABBE LARS

En dansk rentestigning rykker tættere på. Det er konklusionen fra både Nykredit og Handelsbanken efter at nye tal viser et kraftigt fald i valutareserven i december.

Valutareserven faldt således med samlet 49 mia. kr. til i alt 434,9 mia. kr. Næsten 50 mia. kr. skyldtes at Nationalbanken måtte købe kroner op i markedet for at holde fastkursen mod euroen.

Det er i følge Nykredit det største registrerede fald i siden starten af 1987 og overgår selv de hektiske måneder under finanskrisen i 2008, hvor udenlandske investorer droppe danske papirer i stor stil. Udviklingen betyder, at den voldsomme opbygning af valutareserven i forbindelse med presset på kronen i starten af sidste år nu er væk og mere til.

»Det store fald i valutareserven vil formentlig øge spekulationerne om en snarlig renteforhøjelse fra Nationalbanken,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Udstrømningen accelererede selvom den Europæiske Centralbank (ECB) sænkede renten den 3 dec. i et træk, der burde gøre danske kroner relativt mere attraktive. 

Både Nykredit og Handelsbanken er dog påpasselige med at konkludere, at Nationalbanken er på vippen til at hæve renten. Selvom valutareserven er tilbage på niveau med 2011, så er den stadig høj set i et historisk perspektiv, vurderer Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Det er også sandsynligt, at Nationalbanken med vilje ønsker den lavere, så den nemmere kan stå i mod et nyt pres på kronen som i sidste januar, hvor den var tvunget til sælge kroner for mere end 200 mia. kr. på få uger. 

»Vi holder derfor også foreløbigt fast i, at Nationalbanken først kommer med den første selvstændige renteforhøjelse i foråret. Men vi må omvendt også være ekstremt ydmyge, da vi i øjeblikket befinder os i ukendt pengepolitiske territorium. Fortsætter valutaudstrømningen over de kommende dage og uger i det samme høje tempo som i december, så er en selvstændig renteforhøjelse forestående,« siger Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også