Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Cameron vil tillade britiske ministre at støtte EU-nej

Konservative politikere, der gerne ser Storbritannien forlade EU, bliver ikke smidt ud af regering, lyder det.

Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert

Den britiske premierminister, David Cameron, vil ikke tvinge sine konservative partifæller til at bakke op om, at Storbritannien skal blive i EU.

Det slår premierministeren fast tirsdag, hvor han samtidig giver sine ministre i regeringen lov til at støtte valgkampagner på begge sider af spørgsmålet om briternes fortsatte deltagelse i EU-samarbejdet.

- Det vil være op til den enkelte minister at give udtryk for en anden, personlig holdning og fortsat blive siddende på en regeringspost, siger Cameron ifølge BBC.

Briterne skal før 2018 stemme om, hvorvidt landet skal forlade EU. Forud for afstemningen vil Cameron forhandle en ny aftale for et britisk medlemskab på plads med EU-toppen.

Cameron understreger, at den britiske regering efterfølgende vil anbefale enten et ja eller et nej til unionen, men at det altså er op til den enkelte politiker at komme med sin anbefaling.

- I sidste ende er det op til det britiske folk at afgøre dette lands fremtid ved at stemme Storbritannien ind eller ud af EU i folkeafstemningen, som, vi har lovet, vil finde sted, siger David Cameron ifølge BBC.

En række medlemmer af regeringen ventes at hælde til at stemme Storbritannien ud af EU, mens David Cameron formodes at være for et fortsat EU-medlemskab.

Hvis premierministeren havde stået fast på, at alle ministre skulle bakke op om regeringens anbefaling, kunne han være tvunget til at fyre en række af sine ministre, skriver BBC.

Storbritannien jagter for tiden et kompromis med EU. Briterne har blandt andet insisteret på, at indvandrere fra EU-lande, typisk fra Østeuropa, ikke kan modtage britiske velfærdsydelser de første fire år i landet.

Det er en af de helt store knaster i forhandlingerne, hvor Cameron også kræver, at Storbritannien ikke skal trækkes dybere ind i et politisk fællesskab. Briterne vil forbeholde sig ret til ikke at tilslutte sig EU's ambition om løbende at smede en tættere union.

Yderligere ønsker Storbritannien konkurrencen styrket i EU og en klar og tydelig anerkendelse fra EU af, at euroen ikke er EU's eneste valuta.

BRANCHENYT
Læs også