Tema
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Olien er ved at gå i gulvet

Handles nu under 35 dollars pr. tønde. Næste stop er 30 dollars.

Den store oliepriskrig
Siden i morges er råoliepriserne dykket fra 36,67 til i øjeblikket 34,70 dollars pr. tønde. Foto: AP/Kathy Willens

34,50 dollars blinker netop nu på oliebørsernes skærme som udtryk for, at råoliepriserne siden i morges er dykket 6 pct.

Siden i morges har stærke kræfter i oliemarkedet forsøgt at handle råolie til levering i februar ned under 35 dollars pr. tønde, men har mødt hård modstand. Salgsordrer bliver straks matchet af købsordrer.

De 35 dollars repræsenterer en psykologisk vigtig grænse, da næste stoppunkt vil være 30 dollars pr. tønde, hvilket bl.a. vil sende gennemsnitsprisen på råolie fra de 13 medlemmer i Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) ned i 25 dollars pr. tønde.

Råolie fra Nordsøen og amerikansk råolie handles i dag til identiske priser efter, at det 40 år gamle forbud mod eksport af råolie fra USA er blevet ophævet.

Under oliehandelen i Asien natten til onsdag blev råolie handlet så højt som 36,67 dollars pr. tønde, hvorfor faldet til 34,50 dollars i løbet af én handelsdag er bemærkelsesværdigt stort.

Investeringsbanken Goldman Sachs forudsagde umiddelbart før årsskiftet, at råoliepriserne kunne falde så lavt som 20 dollars pr. tønde, hvis overfloden på verdensmarkedet forstærkes samtidig med en mild vinter over den nordlige halvkugle.

De seneste dage har det været koldt over dele af Nordeuropa, men der skal en længere kuldeperiode til afgørende at påvirke oliepriserne; specielt i en situation med masser af olie i markedet.

De aktuelle oliepriser befinder sig nu på det niveau, hvor de var i 2004, der markerer starttidspunktet for de vedvarende prisstigninger, der kulminerede på næsten 150 dollars pr. tønde i sommeren 2008.

I 2004 begyndte Kinas olieefterspørgsel for alvor at blive mærkbar på verdensmarkedet samtidig med, at USA havde en stor import af råolie.

Olieprisstigningerne gjorde det sammen med teknologiske landvindinger attraktivt for olieindustrien at udnytte oliereserver, der hidtil ikke havde været kommercielt anvendelige. Resultatet var skiferolieeventyret i USA og den massive vækst i udnyttelsen af tjæresandsreserverne i Canada.

For tiden hersker der i oliemarkedet stor usikkerhed omkring udviklingen i 2016.

I oliemarkedet forventer nogle, at overfloden vil blive mindre, hvilket vil føre til stigende priser, mens andre ser en stigende olieoverflod, dels i takt med bortfaldet af sanktionerne mod Iran, dels fordi skiferolieproduktionen i USA vil vise sig mere modstandsdygtig over for de lave oliepriser.

Dynamikken i den amerikanske skiferolieindustri er netop blevet demonstreret af olieselskabet Pioneer Natural Resources, der på trods af de pressede oliepriser har rejst 1,4 milliarder dollars gennem en aktieemission.

BRANCHENYT
Læs også