Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Skjuler Kina et alvorligt problem med nyt trick?

Økonomer frygter, at Kina er på vej mod en hårdere opbremsning end ventet.

Både mandag og torsdag blev al handel på det kinesiske fastlandsaktiemarked suspenderet. Foto: Imaginechina via AP Images.

Aktieuroen i Kina gemmer på et problem, der er langt mere alvorligt end hidtil antaget.

Det er frygten blandt flere økonomer ovenpå endnu en dag med massive kursfald, der fik Kina til at stoppe al handel med aktier.

Den paniske stemning skyldes især, at den kinesiske centralbank igen har valgt at devaluere landets valuta, yuan. Banken forsøger at holde hånden under Kinas vigtige eksportsektor ved at svække valutaen, der nu har den laveste referencekurs siden foråret 2011.

»Frygten er, at Kina bruger den svækkede valuta til at stimulere væksten. Folk er nervøse for, om den kinesiske økonomi har det dårligere, end vi tror. Det kan meget vel være tilfældet,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje.

Hver dag sætter centralbanken en centralkurs over for dollaren tæt på foregående dags lukketid. Er markedskursen drevet op, er banken presset til at sætte centralkursen højere - og omvendt.

Nyheden om Kinas devaluering af valutaen har sendt rystelser gennem de finansielle markeder, der falder som en sten torsdag. Det danske C20 Cap-indeks er nede med 2,5 pct. Det toneangivende Dax 30-indeks i Tyskland har tabt næsten fire procent af sin værdi, og sådan fortsætter fortællingen overalt i Europa.

Når Kina svækker sin valuta, hjælper det landets eksportvirksomheder, der kan sælge deres varer billigere. Til gengæld bliver de ramt af, at den amerikanske dollar er styrket markant overfor yuan.

Mange kinesiske virksomheder har nemlig optaget gæld i dollars, og den gæld stiger og bliver dyrere at servicere.

At Kinas vækst er på vej mod en opbremsning har været kendt i længere tid. Kina er ved at transformere sin økonomi og kan derfor umuligt opretholde tocifrede vækstrater, lyder ræsonnementet.

Problemet er, at opbremsningen nu ser ud til at blive større end tidligere antaget. Dårlige nøgletal fra både den kinesiske industri og servicesektor har bidraget til nervøsiteten på de finansielle markeder, mener Jan Størup Nielsen.

»Hvis Kina er i en dårligere forfatning, end vi tror, vil det ramme både Europa og USA. Spørgsmålet er, om nervøsiteten er reel, eller om vi er vidne til en overreaktion. Det vil de kommende ugers og måneders nøgletal vise,« siger Nordea-analytikeren.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også