Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kina dropper omstridt aktiealarm

Oven på en aktieuge med voldsomme udsving suspenderer Kina reglerne for børshandelsstop.

Handelsstoppet i Kina har givet europæiske investorer kraftig hovedpine to gange i denne uge.  Foto: Ng Han Guan/AP

Kina dropper sine nye regler for handelsstop ved kursudsving på børsen. Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Den seneste uges massive kursfald i Kina har skabt panik på aktiemarkederne i hele verden. Både mandag og torsdag måtte Kina suspendere al handel på børsen.

Det skyldes regler, som indtil nu har betydet, at børsen skal indføre handelsstop i 15 minutter, hvis kursen bevæger sig mere end 5 pct. op eller ned. Bevæger kursen sig 7 pct. på CSI 300-indekset, stopper handlen omgående for resten af dagen. Disse regler bliver nu suspenderet, meddeler Bloomberg.

Torsdag faldt kursen på CSI 300-indekset kl. 10.00 lokal tid med 7,2 pct. Årsagen til styrtdykket var panik over, at den kinesiske centralbank igen har valgt at devaluere sin valute,yuan, for at styrke markedet. Det skal b.la. hjælpe landets eksportvirksomheder med at sælge varerne billigere.

Valutaen har nu den laveste referencekurs siden foråret 2011. Ifølge aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen kan det få investorerne til at frygte, at Kina forsøger at stimulere væksten for at skjule, at den kinesiske økonomi har det værre, end det kan ses på overfladen.

Kina er af adskillige omgange blevet udnævnt til at være blandt de største usikkerhedsfaktorer for den globale økonomi. Landet er på vej mod økonomisk opbremsning, men ingen ved endnu, hvor stor den vil blive. Nervøsiteten over omfanget har sat sit tydelige aftryk i de finansielle markeder.

Reglerne for børshandelsstop trådte i kraft ved årsskiftet og skulle hjælpe med at begrænse volatiliteten efter en sommer med markante nedture, som affødte de største udsving i det ledende indeks i 18 år.

Handelsstoppet har dog mødt kritik for at pumpe nervøsiteten op hos investorerne, som har presset salgsknappen i bund, når markedet åbnede igen efter at have været lukket i et kvarter.

Når børsen lukker, lammer det markeder verden over. Det danske C20 Cap-indeks blev torsdag slået ned med 2,5 pct., mens Dax 30-indekset i Tyskland tabte næsten 4 pct. af sin værdi efter handelsstoppet i Kina.

BRANCHENYT
Læs også