Serier

Nationalbanken sætter renten op

Den første selvstændige danske renteforhøjelse siden foråret 2014 er nu en realitet. Nationalbanken hæver fra 8. januar indskudsbevisrenten med 0,10 procentpoint.

Fastkurspolitik under historisk pres
Foto: Nicolai Perjesi

Nationalbanken forhøjer indskudsbevisrenten med 0,10 procentpoint. Dermed bliver indskudsbevisrenten fremover -0,65. Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Renteforhøjelsen er den første selvstændige danske renteforhøjelse siden foråret 2014. Udlånsrenten, diskontoen og foliorenten holdes uændret, oplyser Nationalbanken.

Kronen og fastkurspolitikken blev i starten af 2015 udsat for et voldsomt pres fra investorerne - den såkaldte »kronekrig«. Det fik i flere omgange Nationalbanken til at sænke renten. Ifølge Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, skyldes torsdagens renteforhøjelse Nationalbankens fortsatte normalisering af pengepolitikken.

»Der har været tale om en betydelig udstrømning af kapital gennem lang tid fra valutareserven, der nu har nået et niveau, der ligger lige omkring før man så det store kroneopskrivningspres i begyndelsen af sidste år,« siger Helge J. Pedersen.

Ifølge Nordea er den danske valutareserve reduceret med mere end 300 mia. kr. siden kampen om kronekursen brød ud i januar 2015.

»Valutareserven er nu nået et niveau, hvor Nationalbanken ikke mener, den skal være meget lavere. Nu er det ikke gennem intervention, man vil forsvare den lille svækkelse, der har været af kronen – nu tager de rentevåbenet i brug og indsnævrer spændet overfor Euro-området.«

Efter forhøjelsen er rentespændet til euroområdet reduceret fra -0,45 procentpoint til -0,35 procentpoint.

Ifølge Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, er renteforhøjelsen udtryk for, at Nationalbanken kan trække sig sejrrigt ud af kronekrigen.

»Nationalbankdirektør Lars Rohde kan løfte armene i sejrsjubel. Krigen om kronekursen, der rasede i begyndelsen af 2015, er slut med Nationalbanken som klar sejrherre,« skriver han i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer, at renten fortsat vil være negativ gennem året.

»For de fleste almindelige danskere betyder renteforhøjelsen ikke alverden. Investorerne har allerede taget forskud på, at renteforhøjelsen var på trapperne, og obligationsrenterne vil derfor næppe blive påvirket væsentligt. Nationalbankens indlånsrente kan godt blive løftet en smule yderligere i de kommende måneder, men vil efter alt at dømme forblive negativ hele vejen igennem 2016,« skriver Jacob Graven i kommentaren.

Læs også
Top job