Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kinas vækstkrise kan ramme Danmark hårdere, end man tror

Til gengæld er Kinas forvandling en gevinst for dansk økonomi på længere sigt, mener cheføkonom.

Kina er verdens næststørste økonomi og Danmarks sjettestørste eksportmarked. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Tusindvis af danske arbejdspladser og eksport for milliarder af kroner er på spil, hvis Kina som frygtet styrer mod en hård økonomisk opbremsning.

Kinesisk økonomi har aldrig haft større betydning for dansk økonomi, siger flere økonomer. Derfor kan en vækstkrise i Kina hurtigt blive et problem, lyder det.

»De officielle nøgletal fra Kina giver ingen grund til panik, men der er tvivl om, hvorvidt man kan stole på tallene. Hvis vækstnedgangen er større end antaget, kan det igangsætte en sneboldeffekt på de finansielle markeder, som får væksten til at falde endnu mere,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge Sydbank vil en nedgang i Kina gøre mere ondt på Danmark, end man umiddelbart tror.

»Danmarks direkte eksport til Kina er voksende, men vi er også underleverandører til især tyske virksomheder, der er stærkt afhængige af Kina. Pointen er, at Kina kan få hele verdensøkonomien til at bremse op,« siger cheføkonom Jacob Graven, der hæfter sig ved, at Kinas import af varer er faldet over det seneste år.

Kina er verdens næststørste økonomi og har betydning for beskæftigelsen herhjemme. En analyse fra Nationalbanken, der har kigget på de senest tilgængelige data fra 2011, viser, at 47.000 danske arbejdspladser er knyttet til direkte og indirekte samhandel med Kina.

Det tal er kun blevet større siden da, vurderer Steen Bocian.

Kineserne er godt i gang med at transformere deres økonomi, så den fokuserer mere på service og privatforbrug og mindre på eksport og industri. Det rammer blandt andet danske rederiers søtransport til Kina, der er stærkt faldende.

Danmarks største eksportmarkeder

Den samlede danske eksport af varer og tjenester, 2014:

  1. Tyskland: 149,9 mia. kr.
  2. Sverige: 113,3 mia. kr.
  3. USA: 92,0 mia. kr.
  4. Norge: 74,8 mia. kr.
  5. Storbritannien: 72,5 mia. kr.
  6. Kina (inkl. Hong Kong): 57,2 mia. kr.

Kilde: Danmarks Statistik og Danske Bank.

Til gengæld er Kinas forvandling en gevinst for dansk økonomi på længere sigt, mener Steen Bocian. Årsagen er, at vores største eksportvarer til Kina - f.eks. mink og medicin - passer godt ind i forvandlingen.

»Problemet er, hvis Kinas forvandling ikke går godt. Får vi at se en større vækstnedgang på kort sigt, vil det gøre ondt. Og den bekymring bliver større med de udsving, der er på de finansielle markeder,« siger cheføkonomen.

Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked og køber hvert år varer og tjenester af Danmark for godt 60 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også