Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Selv stenrige oliefonde risikerer at løbe tør for penge

Olieselskaberne verden over spænder livremmen ind, og menuen står på slankning for den tidligere ellers så lukrative oliebranche.

Nu kommer de dystre meldinger endda fra statslige oliefonde. I hvert fald beretter Berik Otemurat, som er chef i Kasakhstans centralbank, til Wall Street Journal, at ressourcerne i landets oliefonde er truet.

Kasakhstans centralbank styrer statens oliefond, og i august 2014 toppede værdierne i oliefonden til samlet set at udgøre 77 mia. dollar, hvilket svarer til 528 mia. kr. Ved årsskiftet er værdierne i oliefonden dykket med 14 pct. Berik Otemurat fortæller Wall Street Journal, at hvis udviklingen fortsætter, så kan Kasakhstan have tømt sin oliefond inden for blot seks-syv år. Landets træk fra oliefonden udgør 9,5 mia. dollar årligt, samtidig med at indtægterne svinder grundet de ekstremt lave oliepriser.

 - Vi spiser kapitalreserverne op, og vi må reagere hurtigt. Vi har været heldige med at kunne opbygge disse reserver, som er vores eneste, udtaler Berik Otemurat til den amerikanske finansavis.

Wall Street Journal vurderer, at meldingerne afspejler en generel trend, hvor mange olierige stater har været vant til at kunne trække på de store opbyggede likvidereserver fra olieudvindingen.

IMF, som rådgiver olierige stater, ser også problematikken, og IMFs Michael Papaioannou mener, at de olierige lande bør reagere hurtigt, hvis værdierne ikke skal forsvinde.

Torsdag dukkede der rygter op om at oliemastodonten Saudi-Arabien pusler med tanken om at børsnotere oliegiganten Saudi Aramco, og fredag blev det officielt meddelt, at landet kigger på muligheden. Saudi Aramco er en gigant i forhold til aktører som Shell og Exxon Mobil. Saudi-Arabiens reserver i landets egen centralbank er reduceret med 14 pct. til 635 mia. dollar (4.300 mia. kr.) over de seneste 12 måneder.

BRANCHENYT
Læs også